Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Analiză Reuters: Care vor fi paşii următori ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Aliații NATO își pregătesc forțele și trimit întăriri în Europa de Est ca răspuns la acțiunea Rusiei de a desfășura peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei. Reuters a analizat ce pași va urma NATO în cazul în care Federația Rusă va invada Ucraina și răspunde la cele mai importante întrebări pe marginea acestui subiect.

Va veni NATO în apărarea Ucrainei? Reuters relatează că nu, din punct de vedere militar. Ucraina nu este membră a NATO și alianța nu este obligată prin tratat să o apere. Președintele american, Joe Biden, a declarat deja că nu va trimite trupe americane sau aliate pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, Kievul este un partener apropiat și i s-a promis o eventuală aderare la alianță la un summit NATO din 2008. Deocamdată, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, care are 30 de membri, colaborează cu Ucraina pentru a-și moderniza forțele armate. Canada derulează un program de instruire în Ucraina, în timp ce Danemarca își intensifică, de asemenea, eforturile pentru a aduce armata ucraineană la standardele NATO. De asemenea, alianța a declarat că va ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor cibernetice și că furnizează echipamente de comunicații securizate pentru comandamentul militar.

Dar înarmarea Ucrainei? Statele Unite, Marea Britanie și statele baltice trimit arme Ucrainei, inclusiv rachete antitanc, arme de calibru mic și ambarcațiuni. Turcia a vândut drone Ucrainei pe care armata ucraineană le-a folosit în estul țării împotriva separatiștilor susținuți de Rusia.

Cu toate acestea, Germania este împotriva trimiterii de arme în Ucraina. În schimb, Berlinul a promis un spital de campanie complet și pregătirea necesară pentru ca trupele ucrainene să îl și poată opera, în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari.

Atunci de ce pregătește NATO forțe? Alianța este îngrijorată de o propagare a unui eventual conflict între Rusia și Ucraina, în special în regiunea Mării Negre, unde Rusia a anexat Crimeea în 2014, și în Marea Baltică.

Departamentul american al Apărării are pregătiți aproximativ 8.500 de soldați americani în stare de alertă. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și patru avioane de război F-16 în Lituania. Spania a trimis un vânător de mine și o fregată pentru a se alătura forțelor navale NATO în Marea Mediterană și în Marea Neagră.

De asemenea, Madridul ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, în timp ce Olanda a trimis, de asemenea, două avioane de luptă F-35 Bulgariei începând cu luna aprilie. Franța ar putea trimite trupe în România sub comanda NATO.

De ce nu se mobilizează mai repede aliații? NATO, care este o organizație atât politică, cât și militară, a purtat mai multe discuții cu Moscova în formatul Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, pentru a găsi o soluție pentru a ameliora tensiunile. În plus, fiind o alianță formată din 30 de țări cu priorități diferite, deciziile sunt luate în mod colectiv și poate dura ceva timp pentru a aduna trupele necesare pentru misiuni comune.

Aliații NATO discută dacă să mărească numărul de trupe din Europa de Est. Aceștia se vor concentra pe această problemă atunci când miniștrii aliați ai apărării se vor întâlni la Bruxelles, la mijlocul lunii februarie, în cadrul unei reuniuni programate la Bruxelles.

NATO are patru grupuri de luptă multinaționale de mărimea unui batalion, adică aproximativ 4.000 de soldați, conduse de Canada, Germania, Marea Britanie și Statele Unite în Letonia, Lituania, Estonia și Polonia.

Cele mai importante decizii ar putea fi luate abia în luna iunie, când liderii NATO se vor reuni la Madrid pentru un summit. Se așteaptă ca aceștia să convină asupra unui nou plan general, numit Concept strategic, în parte pentru a consolida accentul pus de NATO pe descurajarea Rusiei.

Ce poate face NATO în Marea Neagră? Guvernul Bulgariei a declarat că este pregătit să desfășiare 1.000 de militari în țară, sub comandă bulgară și în strânsă cooperare cu NATO, eventual și cu câțiva soldați din alte țări aliate.

Alianța occidentală are o forță terestră multinațională de până la 4.000 de soldați în România. Statele Unite au, de asemenea, soldați staționați în baze separate în România și în Bulgaria.

România ar putea avea o prezență NATO mai mare, după ce Franța s-a oferit să trimită mai multe trupe. Totodată, România se află în discuții cu Statele Unite pentru creșterea numărului de trupe pe teritoriul său.

Deși operațională din 2017, forța multinațională din România rămâne doar un comandament terestru, fără forțe aeriene, maritime sau speciale.

Sursă foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW