Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă, după decizia Gazprom: Se caută surse alternative de asigurare a gazului. România nu este afectată

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri, 27 aprilie, despre ce se va întâmpla dacă Gazprom va întrerupe livrarea de gaze și în România, în condițiile în care deja a suspendat livrările către Bulgaria și Polonia.

CITEȘTE ȘI Polonia și Bulgaria, primele țări în care Gazprom a suspendat livrarea de gaz

„Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze și către Bulgaria și către Polonia. România primește în continuare gaze. E întrebarea: cât reprezintă din consum și ce vom face dacă se întrerupe și către România?”, a întrebat un jurnalist în timpul conferinței de presă susținută de premier după vizita pe care a efectuat-o marți în Ucraina.

Prim-ministrul a precizat că a avut o discuție pe acest subiect chiar astăzi cu ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. Nicolae Ciucă a subliniat că România nu este afectată în acest moment, iar, în prezent, se caută surse alternative de asigurare a gazului.

„Am avut o discuție, după ce am revenit în țară în această dimineață, cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem. Știți foarte bine că suntem una dintre puținele țări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a declarat șeful Executivului.

Context

Gazprom a început să pună în aplicare decretul prezidenţial privind plata în ruble pentru livrările de gaze, astfel că, începând de miercuri, nu va mai furniza gaze în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări din Uniunea Europeană au refuzat să plătească în ruble.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat miercuri, 27 aprilie, decizia Gazprom și a acuzat Federația Rusă de șantaj.

„Este nejustificată și inacceptabilă. Demonstrează că nimeni nu se poate baza pe Federația Rusă drept livrator de gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

În schimb, Kremlinul respinge acuzațiile de șantaj. „Nu este vorba de șantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe, citat de CNN.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW