Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Comisia Europeană acuză Rusia de șantaj, după ce Gazprom a suspendat livrarea de gaz în două țări UE / Reacția Kremlinului

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 aprilie 2022

Gazprom a început să pună în aplicare decretul prezidenţial privind plata în ruble pentru livrările de gaze, astfel că, începând de miercuri, nu va mai furniza gaze în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări din Uniunea Europeană au refuzat să plătească în ruble. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat miercuri, 27 aprilie, decizia Gazprom și a acuzat Federația Rusă de șantaj. În schimb, Kremlinul respinge acuzațiile de șantaj.

„Este nejustificată și inacceptabilă. Demonstrează că nimeni nu se poate baza pe Federația Rusă drept livrator de gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

În schimb, Kremlinul a respins acuzațiile de șantaj. „Nu este vorba de șantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe, citat de CNN.

„Necesitatea condițiilor care au fost documentate în decretul președintelui [Putin] , adică noua metodă de plată, a fost cauzată de măsuri neprietenoase fără precedent în economie și în sectorul financiar întreprinse împotriva noastră de țări neprietenoase”, a declarat Peskov.

Potrivit lui Peskov, Rusia a fost forțată să treacă la plata în ruble pentru aprovizionarea cu gaze în Europa din cauza noilor sancțiunilor economice impuse Federației Ruse, ca urmare a invaziei în Ucraina.

„Ne-a fost blocată o cantitate semnificativă din rezervele noastre, sau „furată”, ca să o spunem mai simplu. Toate acestea au necesitat o tranziție la un nou sistem de plată”, a mai spus Peskov.

Peskov a adăugat că toate noile condiții „au fost aduse la cunoștința cumpărătorilor în avans”.

Context

Compania de stat din Federația Rusă, Gazprom, a anunțat miercuri, 27 aprilie, că nu va mai furniza gaze în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări din Uniunea Europeană au refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgagraz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza absenței plății în ruble”, potrivit unui comunicat transmis de compania de stat din Rusia.

Compania a mai avertizat că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi tăiat în cazul în care se descoperă că cele două țări preiau gaz în mod ilegal.

Polonia și Bulgaria au devenit, astfel, primele țări față de care Gazprom aplică decretul prezidențial semnat de Vladimir Putin ca răspuns la sancțiunile adoptate de Occident.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW