Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Analiză CNN: Forțele ruse pregătesc un nou asalt în est, dar va fi suficient pentru ca Putin să revendice o victorie?

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 aprilie 2022

Președintele rus Vladimir Putin are un nou general care coordonează invazia din Ucraina, iar comandanții săi militari semnalează o nouă fază a războiului – un efort total pentru a cuceri și menține sub control rus porțiunile din regiunea ucraineană Donbas aflate încă sub control ucrainean, relatează CNN.

Ucrainenii par să ia această amenințare ca atare. În regiunile estice Donețk și Luhansk, oficialii locali au îndemnat cetățenii să se autoevacueze, deschizând coridoare umanitare pentru ca civilii să plece spre zone mai sigure din Ucraina.

În nord-estul regiunii Harkiv, autoritățile evacuează orașele Barvinkove și Lozova. În Dnipro, o capitală regională din zona de centru-est a Ucrainei, primarul Borys Filatov a cerut ca femeile, copiii și persoanele în vârstă să plece, de asemenea.

„Situația se înrăutățește treptat în Donbas și înțelegem că în luna aprilie va fi atins apogeul. Prin urmare, avem o rugăminte uriașă: Toată lumea care are posibilitatea, așa cum am spus în repetate rânduri, să plece! În primul rând, acest îndemn este pentru femeile, copiii și persoanele în vârstă care nu sunt implicate în activitatea infrastructurilor critice”, a îndemnat primarul Borys Filatov.

Poate Rusia să lanseze o nouă ofensivă terifiantă în est? Cele mai recente imagini din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar rusesc ce se întinde pe 12 km și care se îndreaptă spre sud prin orașul Velkyi Burluk din estul Ucrainei, la est de orașul Harkiv.

Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat sâmbătă că Harkivul „este bombardat, practic, toată ziua” și că se așteaptă la o ofensivă rusă în regiunea Harkiv, din direcția Izium.

Experții militari și oficialii occidentali au speculat, de asemenea, că generalii lui Putin simt presiunea de a oferi un fel de rezultate înainte de 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei, înfrângerea Germaniei naziste în 1945. Dar o nouă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, pune la îndoială capacitatea Rusiei de a concentra forțele necesare pentru a înregistra o victorie în Donbas.

„Apreciem că armata rusă se va chinui să adune o forță mare și capabilă de luptă pentru a opera în Donbas în următoarele câteva luni. Probabil că Rusia va continua să desfășoare unități militare grav avariate și parțial reconstituite în operațiuni ofensive care obțin câștiguri limitate cu costuri uriașe”, se arată în analiza citată de CNN.

De asemenea, analiștii și observatorii militari susțin că Rusia ar putea avea dificultăți în reorganizarea forțelor care au fost lovite de armata ucraineană în apărarea Kievului și a nordului Ucrainei.

Înainte de invazie, Rusia a dispus aproximativ 120 de grupuri tactice de batalioane în jurul Ucrainei. Potrivit unui oficial european, aproximativ un sfert din aceste forțe sunt „efectiv inoperabile” după ce au suferit pierderi grele, iar echipamentele le-au fost distruse.

În data de 8 aprilie, un oficial american din domeniul apărării a oferit o estimare ușor diferită, afirmând că forțele rusești sunt acum la „sub 85% din puterea de luptă evaluată”.

Aceste estimări ale apărării americane „exagerează în mod neintenționat capacitățile actuale de luptă ale armatei ruse”, potrivit ISW.

„Zecile de grupuri tactice de batalioane rusești (BTG) care s-au retras din jurul Kievului posedă probabil o putere de luptă care este o fracțiune din ceea ce ar sugera numărul de unități sau numărul total de personal din aceste unități. Unitățile rusești care au luptat în Ucraina au suferit pagube înspăimântătoare”, au apreciat specialiștii.

Numirea unui nou comandant general pentru a conduce „operațiunea militară” a Rusiei (așa cum susține Moscova) în Ucraina pare a fi un efort de a remedia o altă problemă care a pus piedici forțellor rusești: lipsa de coordonare.

CITEȘTE ȘI „Măcelarul Siriei”, pus de Vladimir Putin să conducă operațiunea militară din Ucraina / Cine este Aleksandr Dvornikov

„Se pare că rușii încearcă să rezolve una dintre problemele de care a suferit invazia lor inițială, lipsa de coordonare, făcându-l pe comandantul Districtului Militar Sudic, generalul Alexander Dvornikov, unicul comandant general al operațiunilor din Ucraina.

Este posibil ca această simplificare a structurii de comandă rusești să nu rezolve toate problemele de comandă ale Rusiei, însă… Forțele rusești vor continua probabil să se lupte pentru a stabili aranjamente coerente și eficiente de comandă și control în viitorul apropiat”, potrivit ISW.

Totuși, asta nu înseamnă că următoarele săptămâni vor fi ușoare pentru forțele ucrainene care luptă în est.

ISW a precizat că armata rusă „probabil va înregistra victorii și ar putea fie să prindă în capcană, fie să epuizeze forțele ucrainene suficient de mult pentru a securiza o mare parte din regiunile Donețk și Luhansk, dar este cel puțin la fel de probabil ca aceste ofensive rusești să culmineze înainte de a-și atinge obiectivele, așa cum s-a întâmplat în operațiuni rusești similare”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat, însă, în weekend, că Ucraina este pregătită pentru lupte intense.

„Ucraina este pregătită pentru bătălii mari. Ucraina trebuie să le câștige, în special în Donbas. Iar după aceea, Ucraina va obține o poziție de negociere mai puternică, din care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții [Ucrainei și Rusiei] se vor întâlni. Acest lucru poate dura două sau trei săptămâni”, a apreciat acesta.

Următoarele săptămâni și evoluția războiului vor arăta dacă scenariul avansat de Mykhailo Podolyak este prea optimist, conchide sursa citată.

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW