Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Colegiul Medicilor din București trage un semnal de alarmă: Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 aprilie 2022

Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire la nivel populațional și reprezintă cel mai mare risc pentru sănătatea mediului, a avertizat joi, 7 aprilie, Colegiul Medicilor din București (CMB), într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

Capitala României este orașul cu cea mai mare concentrație de dioxid de azot (NO2) înregistrată, comparativ cu alte capitale Europene și ocupă locul trei pe lista orașelor cu cea mai mare concentrație de PM10, au atras atenția reprezentanții CMB.

Potrivit acestora, în funcție de tipul de poluant din aer, impactul asupra organismului este diferit.

„Creșterea PM (particule de materie) 2.5 sau PM 10 favorizează creșterea cazurilor de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă, cancer pulmonar, acccident vascular cerebral, pneumonii repetate și afectează reproducerea”, au arătat specialiștii.

Totodată, conform sursei citate, creșterea dioxidului de azot (NO2) poate afecta funcția hepatică, funcția splinei, cu impact asupra imunității prin toxicitate directă asupra sângelui.  Creșterea cantității de dioxid de sulf (SO2) poate cauza dureri de cap, anxietate, reacții alergice, tulburări de respirație, boli cardiovasculare.

România, condamnată de CJUE pentru poluarea din Capitală

Pe 30 aprilie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România, într-un proces care are ca obiect poluarea din Capitală. Judecata a fost începută la cererea Comisiei Europene.

„România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentrațiile de PM10 și prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în zona RO32101 (București, România), nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta și, pe de altă parte, nu și‑a îndeplinit, în ceea ce privește această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligațiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligația prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menționată, de a se asigura că perioada de depășire este cât mai scurtă cu putință”, se arată în decizia CJUE.

Procesul a fost deschis de Comisia Europeană, care a cerut ca judecătorii internaționali să constate faptul că țara noastră nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în tratatul de aderare la UE. Forul a reclamat, mai precis, că valorile normale au fost depășite încă din 2007. De asemenea, România a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW