Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Analiză The Jamestown Foundation: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și neutralitatea (ne)prietenoasă a Chinei

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 martie 2022

A trecut aproape o lună de când Federația Rusă a declanșat invazia asupra Ucrainei. Cum succesele majore întârzie să apară, iar sancțiunile occidentale au început să fie resimțite tot mai puternic, Moscova a căutat sprijin la Beijing. 

În primele zile ale războiului retorica Chinei a fost una favorabilă Federației Ruse. Oficialii de rang înalt s-au ferit să condamne agresiune militară, în vreme ce posturile de televiziune au numit-o „operațiune militară specială”, un termen utilizat de Kremlin.

De atunci însă ceva s-a schimbat, după cum remarcă

Schimbare de retorică la cel mai înalt nivel

Măsuri neprietenoasă în sectorul financiar

Restricții tehnologice

China a fost evazivă în legătură cu importurile de resurse naturale rusești

Federația Rusă, care și-a ajustat din ce în ce mai mult politica economică externă în conformitate cu strategia sa „Pivot to Asia”, este încrezătoare că indiferent de ce s-ar întâmpla, exportul de resurse naturale va rămâne o punte de legătură cu China.

Într-adevăr, arată unele mișcări chineze din această perioadă vin în sprijinul acestei idei. Pe 25 februarie, presa chineză a anunțat că provinciile Heilongjiang și Guangdong își întăresc legăturile cu regiunile din Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru producția de cherestea (News.cn, 27 februarie). Mai mult decât atât, potrivit surselor ruse, marile companii chineze, inclusiv, printre altele, Aluminium Corp. of China, China Petrochemical Corp., China National Petroleum Corp. și China Minmetals Corp., poartă acum discuții cu mari corporații rusești (precum Rusal și Gazprom) pentru achiziția de acțiuni (Gazeta.ru, 8 martie).

Cu toate acestea, explică analistul, există motive să credem că Federația Rusă nu a putut exploata pe deplin cartea „resurselor naturale”, în primul rând din cauza sancțiunilor dure occidentale.

În aceste circumstanțe, bunurile și produsele rusești – unde resursele naturale ocupă de departe cea mai importantă parte – au devenit „toxice” și indezirabile pe piețele internaționale. Potrivit secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, sancțiunile dure anti-ruse ar putea descuraja multe instituții financiare chineze (care operează cu dolari americani și euro) de a desfășura afaceri cu parteneri ruși (UNIAN, 11 martie).

În mod remarcabil, în timpul celui de-al 13-lea Congres Național Popular al Republicii Populare Chineze (încheiat pe 11 martie), s-a afirmat în mod explicit că, pentru a reduce riscurile, China trebuie să facă urgent investiții masive în „dezvoltarea propriilor zăcăminte de petrol și gaze naturale, precum și în alte resurse naturale” (1prime.ru, 5 martie). O astfel de directivă înseamnă că Beijingul ar putea avea rezerve cu în legătură cu Federația Rusă ca furnizor constant de resurse naturale.

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW