Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis a discutat cu omologul său azer despre diversificarea surselor de gaze naturale și energie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 15 martie 2022

Președintele Klaus Iohannis a avut marți, 15 martie, o discuție telefonică cu omologul său din Azerbaijan, Ilham Aliyev. Cei doi șefi de stat au vorbit în contextul în care la nivel guvernamental există tot mai multe discuții pentru încheierea unor contracte de livrare de gaze naturale din Azerbaidjan către România

În două postări pe Twitter, președintele a detaliat că principalul subiect a fost „consolidarea cooperării în domeniul energiei în vederea creșterii securității energetice prin diversificarea surselor de gaze naturale și energie electrică”.

„Am avut o convorbire telefonică foarte bună cu Ilham Aliyev privind consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic RO – AZ în toate domeniile de cooperare, în contextul în care sărbătorim 30 de ani de relații diplomatice.

Am discutat cu Ilham Aliyev despre consolidarea cooperării în domeniul energiei în vederea creșterii securității energetice prin diversificarea surselor de gaze naturale și energie electrică. I-am mulțumit lui Ilham Aliyev pentru deschiderea de care a dat dovadă în susținerea eforturilor noastre în aceste domenii”, a anunțat, marți, președintele pe contul său de Twitter.

Context

În data de 3 martie a avut loc ședința comună a Guvernelor României și Poloniei. Ulterior, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia construiește cu „România o strategie pentru lunile următoare despre posibilitățile de obținere de gaz din alte surse”.

Discuțiile se axează pe interconectorii de gaze, premierul Poloniei evocând exemplul Azerbaijanului, confirmând astfel informațiile obținute anterior de Main News de la surse guvernamentale.

La începutul lunii, surse guvernamentale au declarat pentru Main News că există discuții la nivelul Executivului ca, în cazul întreruperii gazului pe care România îl primește din Federația Rusă, să se identifice soluții alternative, una dintre acestea fiind Azerbaijan.

„Putem să primim suficiente gaze, ca să le înlocuim pe cele de la ruși, de la Azerbaijan”, au declarat atunci sursele citate.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW