Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Filmul tragediei aviatice în care opt oameni au murit, în timp ce ministrul Apărării îi număra greșit | Ce nu știm, după 24 de ore

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 3 martie 2022 Etichete: , , ,

La 24 de ore de la decolarea primei aeronave care s-a prăbușit în Constanța, un mare semn de întrebare stă în dreptul deciziei de a ridica de la sol elicopterul trimis în misiunea de căutare-salvare. Cine și de ce a hotărât că, în ciuda suspiciunilor (la momentul respectiv) de prăbușire ale avionului militar, elicopterul poate fi ridicat și el? Main News vă prezintă filmul evenimentelor tragice care au dus la moartea a opt oameni.

Ambele aeronave au dispărut de pe radar în apropiere de localitatea Gura Dobrogei din județul Constanța.

Prima decolare – 19:50

Primul care a decolat este avionul militar aflat în misiune de patrulare în Drobrogea.

Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei”, arată Ministerul Apărării.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei, potrivit sursei citate.

A doua decolare – 20:21

Plecat în căutarea avionului militar, elicopterul IAR 330-Puma a decolat de la Baza Mihail Kogălniceanu la ora 20:21.

Într-un mod identic, a pierdut, de asemenea, legătura cu turnul de control iar la ora 20:44 a dispărut de pe radar.

Un detaliu extrem de important: pilotul a reușit să anunțe condiții meteo nefavorabile, motiv pentru care a primit ordinul de a reveni la bază. Nu a mai apucat.

Ce nu e clar și nu a explicat instituția este cine și de ce a luat decizia de a trimite elicopterul în căutarea aeronavei, date fiind condițiile meteo deja existente, probabil. Unele informații neoficiale spun că aceste condiții s-ar fi înrăutățit după decolare, ceea ce pare a duce spre concluzia că oricum ele existau. Main News a solicitat un punct de vedere oficial de la Ministerul Apărării, pe care îl vom publica după ce va fi primit.

Este clar, la prima apreciere, fără să avem rapoarte, că e vorba de un aparat de zbor MiG, care sunt vechi. Am avut şi în trecut alte evenimente cu MiG 21, iar în cazul elicopterului Puma – aceste elicoptere sunt uşoare, care nu sunt potrivite pentru condiţii foarte grele de vreme, pentru asemenea condiţii de vreme, întuneric, viscol, ceea ce era acolo. Nu putem anticipa. Vrem să ştim în ce măsură toţi aceşti indicatori au produs această tragedie”, a explicat Vasile Dîncu la Digi24.

Bâlba numărului de morți

Inițial, autoritățile au comunicat, oficial, că în elicopter se aflau cinci persoane, care și-au pierdut viața.

De altfel, chiar ministrul Apărării a postat două mesaje în care numărul persoanelor e diferit.

Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom”, a scris Dîncu în prima postare.

În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, în această seară, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române”, arată ministrul în cea de-a doua postare.

Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la finalizarea anchetei.

Foto: Facebook/ MApN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW