Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Războiul ar putea reconfigura organizații: UE decide mâine dacă Ucraina va avea statutul de țară candidată la UE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 februarie 2022

„Este momentul ca România să fie membru deplin al spaţiului Schengen”, a declarat luni, 28 februarie, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johanssona. Ea a efectuat o vizită oficială astăzi în țara noastră și a fost inclusiv la tabăra mobilă de asistenţă umanitară din zona PTF Siret.

Ulterior, ea a declarat într-o conferință de presă că este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen.

„Sper că se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare. Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a menționat oficialul de la Bruxelles.

Comisarul s-a arătat foarte impresionat de mobilizarea oamenilor de la graniță.

„Sunt impresionată de ceea ce s-a făcut până acum, ce au făcut oamenii, văd angaajemntul cetățenilor români, dar, de asemenea, văd că este nevoie ca Uniunea Europeană să se implice și ea mai mult”, a declarat ea dimineață.

Aderarea României la Schengen

Aderarea la spațiul Schengen este una dintre prioritățile României încă de la aderarea, în 2007, la Uniunea Europeană. De altfel, președintele Klaus Iohannis a declarat chiar luna trecută că nu a abandonat demersurile pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Însă, de-a lungul anilor, deși țara noastră a îndeplinit criteriile tehnice de aderare, nu a obținut unanimitatea necesară în Consiliul European, Olanda fiind printre țările care s-a opus constant, invocând corupția din România.

La finalul anului trecut, premierul Nicolae Ciucă declara că își propune ca România să adere la Spațiul Schengen în anul 2022, dar că nu poate garanta că acest lucru se va și întâmpla.

Întrebat dacă anul 2022 ar fi o țintă realizabilă pentru intrarea României în Schengen, premierul a răspuns:

„Pot să îmi propun o astfel de ţintă, dar nu pot garanta că ea se întâmplă, pentru că nu depinde doar de noi”, a fost răspunsul lui Nicolae Ciucă.

Ucraina a cerut aderarea de urgență la UE

În contextul invaziei rușilor, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Uniunii Europene admiterea de urgență a Ucrainei în blocul comunitar, în baza unei proceduri extraordinare.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta merităm. Sunt sigur că este posibil”, a afirmat el luni, 28 februarie.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este „una dintre noi şi o dorim în Uniunea Europeană”, dar oficialul european nu a oferit un orizont de timp pentru aderare.

Potrivit unor surse, premierul ucrainean Denys Shmyhal a confirmat că Ucraina a trimis oficial cererea de aderare la UE.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ulterior că aderarea la Uniunea Europeană necesită un acord unanim al celor 27 de state membre. În acest moment există „opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27.

În schimb, Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European a convenit că instituțiile UE trebuie să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul de aderare la UE.

Mâine, Parlamentul UE votează dacă să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la UE.

Țări candidate la UE

În prezent, următoarele țări sunt în plin proces de transpunere (sau integrare) a legislației UE în legislația națională:

  • Albania
  • Muntenegru
  • Macedonia de Nord
  • Serbia
  • Turcia

Finlanda în NATO?

De menționat este că, zilele trecute, Moscova a amenințat cu represalii în cazul în care Suedia și Finalanda vor adera la NATO, deși cele două țări nu au dorit să facă acest lucru până acum, cu toate că îndeplinesc toate condițiile de aderare.

În schimb, premierul finlandez Sanna Marin a declarat vineri, 25 februarie, că după invazia Rusiei în Ucraina dezbaterea din țara sa privind aderarea la NATO „se va schimba”, din cauza acțiunilor Rusiei.

Ca idee, dacă înainte cetățenii se opuneau aderării, pentru a nu stârni reacții din partea Moscovei, după ce Rusia a invadat Ucraina, sondajele arată că peste 50% dintre finalndezi s-au exprimat în favoarea aderării la NATO.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW