Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Purtătorul de cuvânt al MAE, pentru românii care nu se află pe lista de evacuare din Gaza: Îi asigurăm că nu i-am uitat

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 7 noiembrie 2023

103 dintre românii blocați în Fâșia Gaza și membrii familiilor lor au primit permisiunea de a pleca marți, 7 noiembrie, din enclava palestiniană, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Într-o intervenție la Digi24, purtătorul de cuvânt al diplomației române, Radu Filip, a făcut apel la românii rămași în zona de conflict să aibă răbdare și a dat asigurări că sunt continuate discuțiile pentru evacuarea lor.

„Mult mai mulți ne-au cerut sprijinul, vorbim de 260 de persoane, deocamdată doar 103 au primit acest acord. Nu înseamnă că nu vor mai urma și alte grupuri. Fac apel la răbdarea acestora (a celor care nu au primit încă permisiunea să plece – n.r.), îi asigurăm că nu i-am uitat. Demersurile noastre vor continua susținut. Colegii de la oficiile consulare continuă dialogul cu ei, când avem informații vor ajunge la ei. Colegii mei rămân acolo, sunt echipe consulare mobile”, a declarat Radu Filip pentru sursa citată.

Punctul de trecere Rafah, la granița cu Egiptul, a fost deschis, însă, până la acest moment, nu au fost cetățeni români care să părăsească zona de conflict (n. r. prin această graniță). Autoritățile române au trimis echipe consulare la Rafah și sunt pregătite să-i preia pe românii din Gaza.

Peste 10.000 de palestinieni au fost uciși de acțiunile militare israeliene în Gaza, ca răspuns la atacurile Hamas lansate la 7 octombrie, potrivit cifrelor publicate de autoritatea sanitară din teritoriu, notează The Guardian. Numărul total al deceselor este acum de 10.022, inclusiv 4.104 copii. Numărul victimelor din Gaza nu a fost verificat independent.

Între timp, peste jumătate de milion de oameni din nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu foametea, deoarece rezervele de alimente sunt „periculos de scăzute”, a avertizat o organizație de caritate internațională. 

Amintim și că șase cetățeni cu dublă cetățenie, română și israeliana, sunt ținuți ostatici de gruparea Hamas.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW