Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

9.700.000 de români trăiesc în străinătate. Autoritățile nu știu exact câți români au rămas în țară

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 24 iulie 2019 Etichete: , ,

Peste 9.700.000 de români sunt plecați în afara granițelor. Cifra a fost prezentată astăzi de ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intetero. Dintre aceștia, 5.600.000 reprezintă diaspora, iar restul sunt comunitățile istorice ale românilor din țările învecinate. 

Ministerul Românilor de Pretutindeni recunoaște că românii au plecat din țară din cauza veniturilor mici, a corupției existente în țară, dar și lipsa unui loc de muncă decent.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a spus ministerul Natalia Intotero, la Antena3.

Potrivit ministrului Intotero, cifrele comunicate se bazează pe datele furnizate de peste 70 de misiuni diplomatice. Ea a mai precizat că e greu de stabilit un numar exact, pentru că mulți români nu își declară domiciliul în țările unde locuiesc și nici nu se înregistrează la consulatele României din țările unde stau.

„Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după `90 şi mare parte din ei au plecat în special în ţările din UE, după intrarea României în UE”,  a spus Natalia-Elena Intotero.

Pe de altă parte, ministrul Intotero spune că cifrele nu sunt exacte și de aceea ar fi necesar organizarea unui nou recensământ, având în vedere că ultimul a fost organizat în 2011, imediat după aderarea României la UE. Cei mai mulți români au ales să plece din țară după 2010, iar cei mai mulți sunt stabiliți în țările din Europa.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *