Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


80 de piese arheologice, descoperite în bagajul unor cetățeni libanezi la intrarea în România

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 15 iulie 2022

Doi cetățeni libanezi care au încercat în luna aprilie să introducă în România 80 de piese ce fac parte din categoria artefactelor arheologice au fost prinși pe Aeroportul Otopeni de polițiștii de frontieră, potrivit unui comunicat transmis vineri, 15 iulie.

Cei doi cetățeni au venit în România din direcția Cairo pe 20 aprilie și, în momentul în care au fost efectuate formalitățile de frontieră, polițiștii le-au controlat bagajele.

Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice”, potrivit comunicatului transmis de Poliția de Frontieră.

Este vorba de monede, statui și bijuterii din epoca romană, ce au fost trimise pentru expertiză la Muzeul Național de Istorie a României.

Aceștia (n.r. experții MNIR) au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria.

Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare, faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, arată Poliția de Frontieră.

Cei doi bărbați sunt cercetați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, fiind acuzați de introducerea pe „teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal”.

Sursă foto: Inquam Photos / Raul Stefan

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/80-de-piese-arheologice-descoperite-in-bagajul-unor-cetateni-libanezi-la-intrarea-in-romania/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/80-de-piese-arheologice-descoperite-in-bagajul-unor-cetateni-libanezi-la-intrarea-in-romania/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW