Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Ce ar presupune creșterea salariului minim la 3.000 de lei pentru IMM-uri? Adrian Negrescu: Firmele sunt secătuite. Pentru mulți, va fi o misiune imposibilă

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 31 august 2022

Deși creșterea salariului minim este necesară în contextul în care România se confruntă cu inflația, propunerea Partidului Social Democrat de a mări nivelul minim al veniturilor la 3.000 de lei brut va aduce o bătaie de cap în plus firmelor mici, dacă statul nu va decide să micșoreze taxele, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Main News.

Creșterea salariului minim este absolut necesară în actualul context de inflație. Avem 1,6 milioane de români cu salariul minim pe economie, dar nu pentru că firmele nu vor să îi plătească mai mult, din păcate nu au bani să îi plătească mai mult, în condițiile în care aproape 40-45% din banii pentru acești angajați se duc la stat”, a declarat Adrian Negrescu, pentru Main News, la scurt timp după ce Marius Budăi a anunțat propunerile PSD de creștere a veniturilor, ce urmează să fie dezbătute în coaliție.

Analistul economic arată că propunerile PSD au fost lansate în spațiul public fără consultări cu mediul de afaceri și fără o prezentare a impactului pe care majorarea salariului minim la 3.000 de lei o va aduce asupra întreprinderilor mici și mijlocii.

Marea majoritate a firmelor din România sunt secătuite din punct de vedere financiar, urmare a inflației, a creșterilor de tarife la utilități, a costurilor și a problemelor pe lanțurilor economice.

Pentru firmele mici, va fi o bătaie de cap în plus, în condițiile în care, pe lângă acești bani pe care trebuie să îi dea oamenilor, trebuie să plătească în plus statului, iar statul nu vedem să ia o măsură eficientă prin care să reducă taxele, mai ales pe zona salariului minim”, a explicat economistul.

Adrian Negrescu susține că cei 200 de lei neimpozitabili „nu reprezintă nimic”, în condițiile în care „firmele abia se descurcă cu banii”, pe fondul creșterii dobânzilor, scăderii vânzărilor și al temerilor legate de recesiune.

Pentru mulți va fi o adevărată misiune imposibilă să plătească această majorare. În absența unui studiu de impact, nu putem decât să speculăm că multe dintre companii vor alege să își plătească angajații la negru, să dea o parte din bani cu taxe, iar restul banilor să îi plătească la negru.

Suntem într-o zonă de supraviețuire pentru multe IMM-uri, iar această supraviețuire se traduce printr-o optimizare a costurilor, chiar cu riscul de a fi sancționate pentru încălcarea legii”, a fost concluzia analistului consultat de Main News.

În cazul în care măsurile propuse de PSD vor fi agreate și de PNL și de UDMR, salariul minim pe economie ar urma să crească la 3.000 de lei brut. Din aceștia, 200 de lei vor fi neimpozitabili.

Ne dorim să încercăm să nu mai existe în România sărăcie în muncă”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în timpul unei conferințe de presă.

CITEȘTE ȘI: Marius Budăi a anunțat propunerile PSD de creștere a veniturilor: Salariul minim de 3.000 de lei și punctul de pensie la 1.745 de lei

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW