Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Victorie pentru Primăria Capitalei în disputa privind „Cathedral Plaza”. Nicușor Dan: „După încă câteva formalităţi juridice, va fi demolată”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 18 octombrie 2024

Curtea de Apel București a respins vineri cererea proprietarilor Cathedral Plaza de intrare în legalitate a clădirii construită ilegal la doar câțiva metri de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif. Anunțul a fost făcut de primarul general, Nicușor Dan.

„Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral Plaza şi a respins cerea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitiv. Asta înseamnă că după încă câteva formalităţi juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziţiei pe care am semnat-o acum 2 ani”, a anunţat Nicușor Dan.

Cu toate acestea, municipalitatea nu poate trece la demolarea clădirii, asta pentru că pe rolul instanțelor se mai află și cererea prin care proprietarii au cerut suspendarea și anularea dispoziției primarului general. Potrivit ediului, întrega dispută juridică ar trebui să se finalizeze în aproximativ 1 an.

Costurile de demolare sunt estimate între 5 şi 8 milioane de euro. Într-o primă fază, acestea vor fi suportate de Primăria Capitalei, după care, spune Nicușor Dan, acestea vor fi solicitate către Primăria Sectorului 1.

„Costul de demolare este undeva între 5 şi 8 milioane de euro şi el o să fie plătit de Primăria Capitalei, aşa cum a spus instanţa şi o să fie solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că Primarul Sectorului 1 a eliberat autorizaţia nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva domnului Chiliman, împotriva arhitectului-şef de atunci, ca să recupereze bani”, a subliniat Nicuşor Dan.

Edificată între 2006 și 2011, Cathedral Plaza se află în prezent în proprietatea companiei Millennium Building Development, controlată de afaceristul grec Ioannis Papalekas. Având o înălțime de 75 metri și o suprafață de circa 23.000 mp pe parter și 19 etaje, construcția a fost vehement contestată de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din cauza faptului că este amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif, un important monument istoric și de arhitectură. În anul 2006, chiar Papa Benedict al XVI-lea solicitat oprirea lucrărilor până la lămurirea situației juridice.

Situația juridică a turnului avea să fie lămurită abia șapte ani mai târziu. În ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, să demoleze clădirea, instanța stabilind că a fost construită ilegal. De această obligație nu au ținut însă cont foștii primari, Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Istoricul Cathedral Plaza

–         Februarie 2006 – Primăria Sector 1 a dat autorizație de construire, iar lucrările au început în același an.

–         Aprilie 2006 – Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. A urmat o serie de litigii.

–         Iunie 2011 – construcția imobilului a fost finalizată.

–         Iulie 2011 – Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovata de constructor, „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza.

–         Iunie 2012 – Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.

–         Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești stabilește că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW