Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

61 de noi procurori vor intra în sistem, pe fondul unui deficit acut de personal în justiție

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 24 septembrie 2024 Etichete:

61 de procurori vor fi încadrați în sistemul de justiție în urma concursurilor din perioada aprilie-septembrie, a anunțat marți, 24 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

„În luna septembrie s-a finalizat concursul de promovare efectivă în funcții de execuție a procurorilor organizat în perioada aprilie-septembrie 2024, în urma căruia vor promova efectiv, în total, 61 de procurori la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și la parchetele de pe lângă tribunale și curți de apel”, a anunțat CSM într-o postare pe Facevook.

Deficit mare de procurori în sistem

Sistemul de justiție din România se confruntă cu un deficit acut de procurori, a arătat CSM în Raportul privind starea Justiției din România în anul 2023, făcut public la 19 iunie 2024.

Procurorii parchetelor de pe lângă judecătorii, unde schemele de personal sunt ocupate doar parțial, au avut un număr extrem de mare de dosare de soluționat – de ordinul miilor pentru fiecare anchetator.

La parchetele de pe lângă Judecătoriile din Fetești și Bârlad, anul trecut, fiecare procuror a avut de investigat peste 4.000 de dosare.

La alte parchete, numărul anchetelor pentru fiecare procuror depășește 3.000 sau chiar 3.700, fiind dublu față de media națională a parchetelor de pe lângă judecătorii.

„În perioada de referință, cea mai mare încărcătură pe procuror a înregistrat-o Parchetul de pe lângă Judecătoria Fetești cu 4.253 de dosare penale pe procuror (explicabil în condițiile în care acest parchet a funcționat anul trecut cu o schemă ocupată în proporție de doar 40%, schema de 5 posturi fiind ocupată de doar 2 procurori), urmat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu 4.137 de cauze pe procuror, la un grad de ocupare a schemei de 50% (activează 6 procurori dintr-o schemă de 12), în condiţiile unui volum ridicat de cauze de soluţionat (32.905) şi de Parchetele de pe lângă Judecătoriile Adjud, Botoşani şi Rădăuţi cu 3.900, 3.712, respectiv 3.709 de dosare penale pe procuror, încărcături care se explică, în principal, prin gradul insuficient de ocupare a scheme”, se arată în raportul CSM.

Procurorul general al României: Gradul de ocupare a schemei de procurori a scăzut la un minim istoric

Doar 10 unități de parchet dintr-un total de 235 funcționează cu schema de procurori completă, a declarat procurorul general al României, Alex Florența, la ședința de bilanț a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pe 2023, în luna martie a acestui an.

„În ceea ce privește resursele umane, anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal, astfel că s-a ajuns ca, la finalul 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%.

Se remarcă, totodată, o acutizare a acestei situații și la nivelul unor parchete superioare, cu competențe directe în investigarea unor infracțiuni grave (omor, evaziune fiscală, spălare de bani, corupție).

De remarcat, sub acest aspect, că în prezent doar 10 unități de parchet dintr-un total de 235 funcționează cu schema de procurori completă”, a explicat procurorul Alex Florența în luna martie.

Florența a mai precizat că o situaţie aparte a reprezentat-o şi gradul de ocupare a posturilor de procuror la nivelul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a ajuns în cursul anului 2023 la un procent de 39,58%, pe fondul mai multor cauze (pe de o parte, modificări legislative care au generat pensionări masive, iar pe de altă parte lipsa motivaţiei procurorilor de a accesa oportunităţile de promovare sau transfer la PÎCCJ).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW