Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

30 de ani de la „Podul de Flori” / România trimite la Chișinău 20 de camioane cu echipamente sanitare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 mai 2020 Etichete: , ,

România urmează să trimită miercuri, la 30 de ani de la „Podul de Flori”, un convoi format din 20 de camioane cu echipamente sanitare pentru sprijinirea luptei împotriva epidemiei COVID-19 în Republica Moldova. 

Convoiul va pleca miercuri dimineaţa din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban. Alături de premier, la eveniment urmează să mai ia parte ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Dan-Paul Iamandi.

Potrivit unei informări a Guvernului, convoiul format din 20 de camioane se va deplasa din rondul din Piaţa Victoriei în direcţia DN1, pe Bulevardul Aviatorilor.

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

30 de ani de la „Podul de Flori”

Un eveniment despre care analiștii autoproclamați pragmatici vor să îi minimizeze importanța s-a întâmplat la 6 mai 1990, fix în urmă cu 30 de ani. La acel moment, pentru prima dată după anexarea ilegală a Basarabiei de Uniunea Sovietică, românii de pe ambele maluri ale Prutului au putut traversa frontiera fără a fi nevoie de documente.

De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești.

„Podul de Flori” a stârnit o emoție imensă în rândul oamenilor care s-au întâlnit, care după unii observatori ar fi fost în număr de peste un milion. Revenirea în componența României, cel puțin a unei părți din fosta Basarabie, părea doar o chestiune de timp. Cu toate acestea, unirea nu a avut loc. Elitele politice comuniste de pe ambele maluri au știut cum să instrumentalizeze evenimentele care au urmat pentru a-și securiza pozițiile și pentru a împiedica un eveniment cu care Kremlinul nu a putut fi niciodată de acord.

Sursa foto: TVR Moldova

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW