Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 iulie 2024

Deși conform termenului inițial ar fi trebuit finalizate în urmă cu doi ani, lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța vor fi finalizare cel mai devreme în luna noiembrie a acestui an, potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Investiții, citat de Rador. Termenul reprezintă o nouă amânare față de cel anunțat anul trecut, atunci când responsabilii din cadrul aceleași instituții dădeau asigurări că monumentul va fi pus la punct până în mai 2024.

Conform sursei citate, avansul proiectului este de aproximativ 85%.

Clădire emblematică pentru Constanța

Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un reper al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde. Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise.

Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Comentarii