Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

18 ani de la cel mai mare atentat terorist. Expansiunea fenomenului în Europa

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 11 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Se împlinesc 18 ani de la una dintre cele mai mari tragedii ale lumii, atentatul terorist de pe 11 septembrie 2001, din Statele Unite. În urma acestuia 2.993 de persoane au murit, impactul resimțindu-se pe termen lung, atât pe plan economic, juridic, cât și politic, dar și în ceea ce privește măsurile de siguranță care au început să se aplice cu o mai mare strictețe în toată lumea. Ulterior anului 2001, fenomenul terorist s-a extins și în Europa.

11 septembrie 2001

Pe 11 septembrie 2001, acum 18 ani, patru avioane pline cu pasageri au fost deturnate de 19 teroriști Al-Qaeda. Talibanii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center, din New York. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia. Al patrulea avion avea ca țintă Casa Albă, însă s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania.

În total, 2 993 de persoane, cetățeni din 90 de țări, printre care și cinci români, au decedat în urma acestui atentat, majoritatea fiind civili. 246 de oameni au murit în avioane, 2 603 în New York și 125 la Pentagon.

Atentatele au fost revendicate de gruparea teroristă Al-Qaida. SUA au răspuns la atacuri lansând un război împotriva terorismului și trimițând trupe armate în Afganistan, pentru a-l invada astfel încât regimul dictatorial al talibanilor să fie oprit.

Parisul, ținta teroriștilor în 2015

În anul 2015, Parisul a fost ținta mai multor atacuri armate și atentate cu bombă. Statul francez a declarat starea de urgență.

Atacurile talibanilor au avut loc în mai multe locații, respectiv stadionul Stade de France, colțul străzilor Bichat și Alibert, strada Fontaine-au-Roi, strada Charonne, bulevardul Voltaire și teatrul Bataclan. Cele mai multe victime au fost înregistrate în atacul din teatrul Bataclan, din timpul concertului trupei Eagles of Death metal, unde au murit 89 de persoane și au fost rănite alte 100.

Victime ale atentatului jihadist au fost și români, doi fiind împușcați mortal în timp ce se aflau la o terasă, iar alți doi fiind răniți.

Je suis Charlie

Pe 7 ianuarie 2015, 12 oameni, din care 10 jurnaliști și 2 polițiști, au murit în atentatul terorist de la sediul revistei Charlie Hebdo. Alte 11 persoane au fost rănite în acest atac jihadist.

Doi teroriști înarmați au intrat în sediul revistei Charlie Hebdo și au forțat o persoană să deschidă ușa redacției, moment în care au început să tragă. Au murit pe loc 10 oameni, din care opt jurnaliști. Principala țintă a talibanilor era Charb, redactorul-șef, deoarece el conducea revista în care a fost caricaturizat profetul Mohamed.

Atentatul a stârnit revolta opiniei publice dar și a multor oameni politici care au condamnat gestul talibanilor. Inclusiv Klaus Iohannis a catalogat evenimentul ca fiind un act terorist crud și laș, exprimându-și totodată compasiunea pentru familiile victimelor. Președintele României s-a alăturat mișcării „Je suis Charlie” și și-a schimbat poza de profil de pe Facebook, acesta fiind și sloganul de solidaritate pentru victimele atentatului, zeci de mii de internauți făcând același gest.

Atentatul de la Nisa, de ziua Franței

85 de persoane, printre care și 10 copii, au fost ucise în timpul atentatului din Nisa, de Ziua Națională a Franței.

Pe 14 iulie 2016, un francez cu origini tunisiene a intrat cu un camion frigorific, sub pretextul că transportă înghețată, în mulțimea care asista la spectacolul de artificii de Ziua Bastiliei. Șoferul a spulberat mulțimea pe o rază de 2 km, cu circa 70-80 km/h. În total, 85 de cetățeni din 19 țări din Europa au murit și alți 300 au fost răniți. Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Președintele Franței de la acea vreme, François Hollande a convocat celulă de criză, iar Ministrul de Interne a declanșat planul ORSEC și a sporit drastic securitatea. Ca urmare a evenimentului tragic, francezii și-au arătat revolta față de autorități, președintele fiind huiduit în timpul vizitei din Nisa, de după atentat.

Atentat în timpul concertului Arianei Grande, de pe Manchester Arena

Pe 22 mai 2017, un cetățean britanic cu origini în Liban s-a sinucis detonând o bombă improvizată, pe stadionul Manchester Arena.

Atentatul a avut loc imediat după încheierea concertului cântăreței Ariana Grande, la care au participat 21 000 de oameni. În urma exploziei au murit 23 de oameni, inclusiv autorul, 59 au fost duși la spital și 60 au avut nevoie de îngrijiri medicale la fața locului, marea majoritate fiind tineri și copii.

Starea de panică generală a făcut ca o stație de tren să fie închisă și două mall-uri din apropiere să fie evacuate. Pentru prima dată a fost activată Operațiunea Temperer prin care poliția britanică a fost suplimentată cu 5 100 de soldați înarmați.

Terorismul, în scădere, dar în continuare o amenințare

Dacă cuvântul terorism nu făcea parte din vocabularul oamenilor în urmă cu 20 de ani, acum Uniunea Europeană luptă pentru combaterea acestui fenomen. Terorismul reprezintă în momentul de față una dintre cele mai mari amenințări ale securității Europei și o prioritate majoră pentru UE.

Potrivit directorului executiv al Europol, Catherine De Bolle, amenințările la adresa securității interne pe plan european sunt încă mari, chiar dacă cifrele arată că numărul victimelor terorismului a scăzut.

„Avem un număr scăzut de persoane returnate (din zone de conflict), dar îngrijorarea rămâne ridicată”, a declarat De Bolle, la  prezentarea raportului privind situația  terorismului în 2019.

Ultimele date ale Parlamentului European arată că în 2015 au fost înregistrate 150 de decese din cauza atentatelor, în timp ce în 2018 au fost doar 13.

 

„În 2018, 13 persoane și-au pierdut viața în 24 de atacuri jihadiste din UE, comparativ cu 62 de decese în 33 de atacuri teroriste inspirate de religie în 2017”, potrivit cifrelor Europol.

Din 24 de atacuri teroriste, 10 au avut loc în Franța, 4 în Regatul Unit, 4 în Olanda, 2 în Germania și câte unul în Spania, Suedia, Italia și Belgia.

În total, în 2018 au fost finalizate 7 atacuri, din care 3 în Franța, 2 în Olanda, 1 în Belgia și 1 în Marea Britanie, dintre care patru au fost revendicate de Statul Islamic.

Tot datele Europol arată că după anul 1990 au fost înregistrate în Europa circa 40 de atacuri jihadiste. Circa 70% dintre atacurile din perioada 1990–2016 s-au produs în ultimii cinci ani, doar în anul 2015 înregistrându-se un sfert din numărul total.

Statistica arată că în Franța au avut loc cele mai multe atacuri, în Rusia fiind cei mai mulți morți, iar în Spania cei mai mulți răniți.

sursa foto: incont.stirileprotv.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW