Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Federația Rusă acuză România de încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși / UDPATE Reacția MAE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 martie 2022

UPDATE Ministerul de Externe a transmis, miercuri seară, că nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasadorul Federației Ruse.

MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Comunicatul poate fi citit în integralitate la finalul articolului.

Știrea inițială

Ambasada Federației Ruse la București a trimis o notă Ministerului Afacerilor Externe privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România, MAE român promiţând că va lua măsuri dacă va fi posibil, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, notează agenția Agerpres, citând presa guvernamentală rusă.

„Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie”, a afirmat Kuzmin în aceeaşi declaraţie.

Ambasadorul rus a indicat că, în România, sunt „relativ puţini” cetăţeni ruşi.

„Le recomandăm să utilizeze rute care să ocolească zona de conflict. În cazul nostru, ruta este Turcia – prin Istanbul – sau Serbia – prin Belgrad. În acelaşi timp, înţelegem că în condiţiile în care autorităţile române au anunţat închiderea spaţiului aerian, condiţiile pentru evacuarea din România, desigur, sunt complicate în mare măsură”, a adăugat el.

Au motive românii să se teamă?

Atenție însă, deși Federația Rusă a fabricat narațiunea protejării minorității ruse pentru a invada Ucraina, nu înseamnă neapărat că va face același lucru și în România.

De altfel, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a precizat că nu există niciun element care să sugereze posibilitatea acestui scenariu.

Redăm, în totalitate, comunicatul transmis de MAE

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest.
Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.
Distinct de cazul de față, MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federației Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistrați în Federația Rusă, în tranzit din Ucraina spre terțe destinații. În acest caz, conform practicii obișnuite, MAE a informat prompt autoritățile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare și acordarea întregului sprijin.
În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse.
MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică.
MAE reamintește că Nota verbală reprezintă modalitatea obișnuită și cea mai larg utilizată de purtare a corespondenței diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate și ministerul afacerilor externe al statului acreditar”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW