Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


17.000 de elevi vor învăţa online de săptămâna viitoare

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2021 Etichete: , ,

17.000 de elevi din 128 de unităţi de învăţământ vor învăţa în sistem online de săptămâna viitoare, a anunțat vineri, 24 septembrie, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion.

Decizia a fost luată după ce rata de infectare în mai multe localități a trecut pragul de 6 cazuri la o mie de locuitori.

„Vineri este ziua în care la nivelul fiecărui judeţ, la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, se decid scenariile de funcţionare pentru săptămâna următoare. În urma datelor primite, avem un număr de 54 de localităţi cu rata de incidenţă peste 6, iar din analizele noastre rapide din ultimele două ore asta înseamnă 128 de unităţi de învăţământ şi 17.106 elevi care vor învăţa în sistem online pentru întreaga durată a săptămânii viitoare, cu excepţia situaţiei în care într-una din localităţi s-ar institui starea de carantină, acolo decizia se ia de îndată.

Altfel, indiferent de rata de incidenţă din cursul săptămânii viitoare, aceste unităţi şcolare vor funcţiona în sistem online”, a declarat Sorin Ion, vineri, într-o conferinţă de presă, citat de News.ro.

Câți elevi s-au infectat cu Covid

Peste 3.300 de elevi au fost depistați cu Covid-19, până în a 10-a zi de când a început anul școlar 2021 – 2022, a anunțat Ministerul Educației miercuri, 22 septembrie. Totodată, aproape 1.200 de angajați din învățământ sunt și ei confirmați cu coronavirus.

„În a 10-a zi de la începerea cursurilor cu prezență fizică (față în față), situația epidemiologică din mediul școlar este următoarea:

 • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 3.362 (peste 1/1.000 în rândul elevilor);
 • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 1.192 de persoane (peste 4/1.000 în rândul personalului din învățământ);
 • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 2.749;
 • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 69.301 (2,36%)”, a transmis ministerul miercuri, 22 septembrie.

Diferențele sunt destul de mari față de ultima raportare a ministerului, care datează de vineri, 17 septembrie. Atunci, erau raportate puțin peste o mie de cazuri în rândul elevilor (1.091) și câteva sute (604) în rândul personalului din școli. Deci, în doar 5 zile, numărul de infecții în rândul elevilor s-a triplat, iar la angajații din Educație s-a dublat! 

Sursa citată a subliniat că elevii s-au infectat înainte de începerea orelor față în față:

„Având în vedere că perioada de incubație este de maximum 14 zile, precizăm că cea mai mare parte a acestor infectări confirmate a fost determinată de activitățile din ultimele zile ale vacanței de vară, anterior începerii școlii cu prezență fizică, dar și de orice alte activități în care regulile de protecție sanitară nu se respectă la fel de riguros precum în școli”.

Tot mai aproape de orele online

Conform cifrelor transmise miercuri, 22 septembrie, de minister, 69.301 de elevi, adică 2,36%, făceau orele în mediul online, ca urmare a cazurilor confirmate în clase sau în grupe.

Noul an școlar a început cu prezență fizică luni, 13 septembrie, dar deja există indicii clare că tot mai mulți elevi se vor muta cu învățatul în mediul online în curând, în condițiile în care rata de infectare crește peste tot în țară.

Premierul vrea prezență fizică

Premierul Florin Cîțu a reiterat marți, 21 septembrie, că vrea ca școala să se desfășoare cu prezență fizică.

„Eu am spus că ne dorim prezență fizică și voi face totul pentru a avea prezența fizică în anul 2021-2022”, a declarat Cîțu marți, aflat la Sinaia.

Bucureștiul ar putea intra în online din octombrie

În schimb, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică, 19 septembrie, că elevii din București ar putea face școală online chiar de la jumătatea lunii octombrie.

„De la 1 la 31 august, a crescut de 6 ori trendul ascendent. Matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Astăzi (duminică, 19 septembrie) avem în București rată de infectare de 2,44 la mie, după ce ieri (sâmbătă, 18 septembrie) am avut 2,33 la mie.

Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî. Eu am cifrele în față și mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat această dorință”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW