Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


12 persoane dintr-o companie din subordinea Ministerului Energiei, reținute de DIICOT

By Ana Teșcan , in Fara categorie , at 25 mai 2023

Procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) au reținut joi, 25 mai, un număr de 12 persoane în dosarul ce vizează o grupare infracțională formată în cadrul Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), subordonată Ministerului Energiei. Potrivit procurorilor, gruparea a delapidat bugetul instituției cu peste 9,6 milioane de lei.

Suspecții implicați în acest caz au efectuat achiziții fictive de bunuri, cum ar fi papetărie și birotică, produse pentru curățenie și igienă, materiale de construcții și accesorii electrice, care nu au fost livrate, deși plățile au fost efectuate.

Alte cinci persoane au fost plasate sub control judiciar de către procurorii DIICOT, conform unui comunicat de presă emis de instituție.

Acuzațiile DIICOT

În luna mai 2020, funcționari ai CNCIR S.A. (o companie cu capital integral de stat subordonată Ministerului Energiei) au format o grupare pentru a săvârși infracțiunea de delapidare, însușind sume de bani din patrimoniul companiei. Pentru desfășurarea activității infracționale, membrii de rang înalt din grupul infracțional au beneficiat de ajutorul altor persoane care au desfășurat activități infracționale convergente și care au obținut profit din acestea.

„Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupului infracţional/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat. Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unităţile subordonate – Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale”, arată procurorii DIICOT.

În acest fel, gruparea, care a acţionat din mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile). În urma percheziţiilor făcute la domiciliile suspecţilor/inculpaţilor, precum şi la sediul CNCIR şi punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferenţe între stocurile faptice şi cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realităţii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW