Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


10 August | Judecătorii decid dacă dau undă verde reluării anchetei împotriva foștilor capi ai Jandarmeriei Române

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 22 ianuarie 2021

Tribunalul Capitalei judecă, vineri, solicitarea DIICOT, de reluare a anchetei în dosarul violențelor din 10 August. Cererea, făcută de parchet la Curtea de Apel București, a fost declinată la tribunal pe motiv de competență.

Inițial, Tribunalul București ar fi trebuit să judece solicitarea DIICOT în luna octombrie, dar judecata cauzei a fost amânată, inițial, pentru 27 noiembrie și, apoi, pentru 22 ianuarie 2021, în vederea studierii dosarului.

Procesul a mai fost blocat timp de o lună în urma unei cereri făcute de fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș. Demersul său a plimbat cazul și pe la Instanța Supremă, în drumul de la Curte la tribunal. Cucoș a pierdut, însă, în septembrie 2020.

În contextul unui val uriaș de indignare, provocat de decizia procurorului de caz, fosta șefă a parchetului antimafia, Giorgiana Hosu, a infirmat decizia de clasare, după ce a analizat-o.

Motivele pentru care este cerută undă verde în instanță pentru reluarea anchetei sunt incredibile: de când a preluat dosarul de la procurorii militari, DIICOT a audiat patru martori, nu a reaudiat niciun suspect, nu s-a prea obosit să administreze probe. Dovadă stă chiar documentul semnat de Hosu.

CITEȘTE ȘI: 10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

DIICOT iese din anchetă

Dacă judecătorii Tribunalului București vor fi de acord cu reluarea anchetei în ceea ce-i privește pe foștii șefi din Jandarmerie, dosarul se va întoarce la procurorii militari, nu va rămâne la DIICOT.

Reluarea cercetărilor îi vizează pe Laurențiu Cazan (comandatul acțiunii din piață), Ionuț Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș (aflați la cârma Jandarmeriei Române în urmă cu doi ani), Dan Mihai Chirică (pe atunci secretar de stat în Ministerul de Interne).

CITEȘTE ȘI: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit când au pus sub acuzare șefii Jandarmeriei

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW