Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


Pedepse ușoare în dosarul huliganilor din 10 August | O condamnare cu executare, 11 cu suspendare

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 31 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

12 persoane au fost condamnate la închisoare în cazul violențelor din 10 august. Este vorba despre huliganii care au fost implicați în altercații cu forțele de ordine. 11 dintre ei au primit pedepse cu suspendare, în vreme ce un bărbat a fost condamnat cu executare, pentru că mai avea o condamnare anterioară.

Pedepsele au fost dictate de Judecătoria Sectorului 1 iar decizia nu este definitivă.

Cea mai mică pedeapsă este de 1 ani și 6 luni cu suspendare, iar cea mai dură este de 3 ani cu executare (având în vedere condamnarea anterioară). Trei jandarmi vor primi daune de 1.000-1.500 lei, dacă verdictul va rămâne definitiv.

Acuzațiile

Cei 12 protestatari violenți au fost trimiși în judecată pentru că s-au încăierat cu forțele de ordine. Ei au fost acuzați de Parchetul Sectorului 1 că au aruncat cu pietre, sticle în jandarmi și că au distrus obiecte din Piața Victoriei.

Este cel de-al doilea dosar în care sunt condamnați huliganii, în primul fiind, de asemenea, dictate pedepse cu suspendare.

Șefii Jandarmeriei au scăpat

De cealaltă parte, acuzațiile care priveau șefii Jandarmeriei au fost clasate de DIICOT.

Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:
1.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;
2.    Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
3.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, potrivit DIICOT. Explicațiile pentru clasare, aici.

CITEȘTE ȘI: Dosarul violențelor din 10 august: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit când au pus sub acuzare șefii Jandarmeriei

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW