Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


1 Mai-De la proteste, la grătare. Ziua Internațională a Muncii, între drepturi și planuri de reducere a cheltuielilor

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 1 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

În fiecare an,  la 1 Mai, peste 90 de ţări din întreaga lume, marchează Ziua Internaţională a Muncii Această zi reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice. Anul 2023 înseamnă, din punct de vedere economic „o refacere” după pandemia de Covid, când multe dintre activități au fost stopate, dar și influența războiului Rusia-Ucraina asupra inflației. 

În România, 1 Mai este zi nelucrătoare(n.r. în sistemul bugetar), dar și prilej pentru sindicaliști de a cere condiții de muncă decente pentru toți cetățenii. În această perioadă, Guvernul discută măsuri de reducere a cheltuielilor publice, însă, planul nu este bine definit. S-a discutat despre supraimpozitarea salariilor, despre interzicerea cumului pensiei cu salariul, fără o analiză concretă a Ministerului de Finanțe. Se cunoaște, însă, că bugetul public are nevoie de 20 de miliarde de lei, iar din cauza aceasta toți miniștri au fost nevoiți „să strângă cureaua”. Detalii puteți citi aici.

Sindicatele s-au arătat nemulțumite și au cerut respectarea legii salarizării, cu precădere în Educație, Sănătate, domenii în care lipsa de personal e acută.

„Problema principală în România este distribuția injustă a poverii fiscale: angajații plătesc mult, iar angajatorii (capitalul) foarte, foarte puțin.

Astfel, lucrătorii suportă cea mai mare parte din povara fiscală pentru finanțarea serviciilor publice: 35% din salariul lor, pe când media europeană este 15%, iar în țări precum Belgia, Italia, Spania, Finlanda, Suedia lucrătorii plătesc chiar mai puțin, restul costurilor fiind în sarcina capitalului (angajatorilor). CNS Cartel ALFA se opune inițiativelor care duc la precarizarea sistemelor publice de sănătate și pensie și cere revenirea la un sistem echilibrat de contribuții între angajați (muncă) și angajatori (capital)”, sustin reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, după câteva dintre schițele Guvernului în ceea ce privește relația angajator-angajat.

Marius Budăi, ministrul Muncii, mesaj de 1 Mai: „Le transmit respectul meu”

Chiar dacă urmează o perioadă grea, pline de calcule, analize, proteste, revendicări sindicale, miniștrii Guvernului Ciucă vorbesc în public despre „sărbătoarea” de 1 Mai. Astfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis prin intermediul Facebook, un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii:

„Vă doresc tuturor să vă bucurați de această zi, iar celor care sunt la datorie le transmit respectul meu profund pentru efortul pe care-l depun.  La mulți ani!”, a scris ministrul Budăi. 

A scăzut numărul angajaților, a crescut numărul comenzilor pentru mici

Deşi nu există o statistică oficială privind consumul de mici în România, este de notorietate că sunt „alimentul” cheie pentru ziua de 1 Mai, indiferent de locul în care angajații vor să se relaxeze.

Cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai din acest an s-a majorat cu circa 30% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, producţia estimată de procesatori fiind de aproximativ 18 milioane de mititei, ceea ce înseamnă că jumătate dintre români vor consuma acest emblematic produs, susţine Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), potrivit Agerpres.

Conform datelor raportate de Ministerul Finanțelor pentru luna aprilie 2023, numărul posturilor ocupate de bugetari era la începutul anului de 1.276.584, cu 2.411 mai puţine comparativ cu luna martie. Datele recensământului din 2022, arată că  populațiacare lucrează legal  este de 7,6 milioane de persoane. Populația inactivă este egală cu 10,8 milioane de persoane.

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii