Ziua Unirii, în Bucureşti: Hora Unirii în care s-au prins Barna, Tîlvăr şi Cazanciuc / Depunere de coroane la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza
Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr şi fostul vicepremier Dan Barna au participat, marţi, la ceremonia organizată la Bucureşti, în Dealul Mitropoliei, cu ocazia împlinirii a 164 ani de la Unirea Principatelor Române. Imagini cu cei trei politicieni prinşi în Hora Unirii au fost postate pe reţelele sociale. Unii dintre ei au profitat de moment pentru a împărtăşi gânduri legate de eveniment sau pentru a face propuneri privind istoria ca materie în programa şcolară.
Ministrul Apărării a scris, scurt, despre participarea sa la evenimentul dedicat Micii Uniri, postând fotografii de la evenimentul organizat în Capitală.
„Am participat la ceremonia religioasă care a avut loc la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române”, a scris Angel Tîlvăr pe Facebook.
Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, s-a folosit de ocazie pentru a face câteva propuneri legate de predarea istoriei în şcoală dar şi pentru a şi le argumenta. Astfel, Cazanciuc propune introducerea în programa şcolară, odată cu adoptarea noii legi a educaţiei, a unei discipline privind istoria şi cultura locale .
„Cum ar fi ca în ciclul gimnazial să fie introduse ore de istorie în care copiii să afle evenimentele desfăşurate de-a lungul timpului în judeţul în care se află şcoala lor? Despre importanţa istoriei, ca disciplină de studiu, este de prisos să vorbim, aceasta demonstrându-şi deja utilitatea de-a lungul… istoriei. Dar, mergând mai departe, mă întreb câţi români cunosc oare măcar câteva aspecte din istoria locurilor de baştină, a meleagurilor unde au copilărit şi, eventual, au şi crescut? Şi nu ar fi vorba despre lipsa unor izvoare – istorice, ştiinţifice, culturale, etnologice etc – căci nu puţine sunt locurile unde există un muzeu (cel puţin judeţean), o casă memorială, o biserică sau mănăstire veche, o şcoală din vremuri îndepărtate, un vestigiu istoric, o ruină ş.a.m.d.”, scrie politicianul social-democrat.
Dan Barna a depus şi el, ca reprezentant al Camerei Deputaţilor, o coroană de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Fostul vicepremier a împărtăşit cu urmăritorii săi de pe Facebook gânduri şi imagini.
„Ne-am dat mână cu mână într-o Horă a Unirii care aminteşte cel mai bine de momentul de la 1859 şi de spiritul de unitate al românilor care a făcut posibilă Unirea. În timp ce păşeam în horă am auzit un glas care cânta din tot sufletul versurile lui Alecsandri din Hora Unirii: «Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română».
Era o doamnă, într-un minunat costum popular moldovenesc. Am chemat-o în horă şi apoi la final am stat de vorbă câteva minute. Se numeşte Viorica, este din Iaşi, a avut treabă la Bucureşti şi a venit cu costumul de sărbătoare pentru că îl poartă cu ea peste tot pe unde merge: «la Iaşi se joacă astăzi în Piaţa Unirii” şi nefiind acasă a simţit să vină aici pentru că e o sărbătoare mare pentru noi românii: „port costumul cu mine şi îl port şi la Iaşi şi la Bucureşti şi în Belgia când merg la fiul meu, pentru că mi-e drag. E o lumină aparte pe chipul şi în privirea oamenilor care înţeleg patriotismul aşa cum trebuie înţeles. Mulţumesc, doamnă Viorica, aţi adus un pic de căldură în această dimineaţă friguroasă”, a scris Dan Barna.
Comentarii