Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


UPDATE Ziua românilor de pretutindeni / Mesajele transmise de președintele Iohannis și premierul Ciucă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 mai 2022

Instituită ca o formă de recunoaștere a importanței comunităților de români aflate în afara granițelor, fie că au sau nu cetățenia statului, Ziua românilor de pretutindeni este marcată în acest an pe 29 mai.

În mesajul transmis cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis nu a făcut nicio referire la românii din Ucraina și Republica Moldova, care trec în aceste zile prin mari greutăți, evidențiind mai degrabă importanța diasporei.

Pe de altă parte, prim-ministrul Nicolae Ciucă a pus accentul pe măsurile economice adoptate de către executiv, menționând și sprijinul acordat comunității de români din Ucraina, subiect atins și de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Prezentăm integral mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:

”Dragi români,

Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, celebrăm astăzi Ziua Românilor de Pretutindeni, o sărbătoare dedicată în primul rând celor care se află dincolo de hotare, dar care poartă în suflet dragostea de ţara natală.

Indiferent unde ne aflăm astăzi, este un bun prilej să reflectăm la tot ce ne leagă unii de alţii şi pe fiecare dintre noi de România. Ne unesc o identitate puternică şi apartenenţa la un neam care, de-a lungul veacurilor, a răzbit cu demnitate peste toate vitregiile istoriei.

Evoc astăzi caracterul nostru dârz pentru că vremurile sunt iarăşi dificile, nu doar în Europa, ci în întreaga lume. După o pandemie devastatoare, în apropierea graniţelor României s-a declanşat un război care părea imposibil de conceput în epoca noastră. Ca întotdeauna însă, în clipele de cumpănă, românii au ştiut să se ridice la înălţimea momentului, să dea un exemplu de solidaritate lumii întregi şi să arate cine suntem cu adevărat.

Efortul umanitar al României şi implicarea fără precedent a cetăţenilor noştri în criza refugiaţilor ucraineni au fost apreciate de întreaga lume, care a remarcat generozitatea şi ospitalitatea românilor.

Eficienţa cu care instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale au răspuns acestei drame umanitare a fost dublată şi de sprijinul semnificativ al românilor din străinătate, care s-au mobilizat în mod exemplar cu ajutoare şi convoaie umanitare pentru ucraineni. Vă mulţumesc, aşadar, tuturor pentru implicare!

Ştiu că, în pofida situaţiei internaţionale tensionate, mulţi dintre dumneavoastră se gândesc să revină în România, încurajaţi de potenţialul de creştere pe care îl are ţara noastră.

O economie dinamică generează continuu oportunităţi de afaceri, investiţii productive şi locuri de muncă mai bine plătite. Relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate reprezenta o oportunitate care să-i încurajeze pe cei care vor să revină în România. În acest sens, sunt extrem de importante acţiunile Guvernului de susţinere, prin programe dedicate, a românilor care doresc să se întoarcă în ţară.

Doar împreună, români de aici şi de acolo, putem să construim România puternică şi prosperă pe care ne-o dorim.

La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”

Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae Ciucă:

”Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoşeşti, tradiţii şi identitate culturală se simt legaţi sufleteşte de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara graniţelor.

Prin ceea ce sunt, prin contribuţia la imaginea României în lume, trăirile lor şi apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoţionante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conştientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potenţialul ei.
Sunt milioane de români în afara ţării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti şi susţinerea lor pentru păstrarea identităţii naţionale, prin proiecte educaţionale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic.

De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca şi românii din afara graniţelor să se bucure de drepturi depline şi acces la servicii administrative digitale şi moderne şi o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar şi pentru antreprenoriat, educaţie, turism sau cultură.

Avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi răspândiţi în întreaga lume. Cei care îşi doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experienţa şi priceperea lor sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze şi să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja paşi importanţi pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelenţă din afara ţării în organizaţii publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar şi în alte proiecte de vârf care să reunească talentele şi cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administraţiei publice.

Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara graniţelor să fie respectaţi şi să li se respecte drepturile prevăzute în legislaţia ţărilor în care muncesc şi am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România şi Italia va fi urmat de demersuri similare şi cu alte state din Uniunea Europeană şi nu numai.

Şi, nu în ultimul rând, având în vedere situaţia dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ţinem permanent legătura şi suntem alături de comunitatea de români din această ţară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului şi crizelor conexe acestui conflict.

Suntem alături de toţi românii de pretutindeni. La Mulţi Ani, tuturor!”

Prezentăm integral mesajul ministrului de Externe

„De Ziua Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor românilor care trăiesc în afara granițelor țării, mai aproape sau mai departe de România, urări de sănătate, prosperitate și convingerea că doar împreună putem construi un viitor mai bun și mai sigur pentru noi toți.

Trăim împreună o perioadă fără precedent, în care pacea și securitatea tuturor sunt amenințate în mod brutal de agresiunea neprovocată, nejustificată și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Modul în care românii din Ucraina, care au fost și ei profund afectați de această criză, au înfruntat actuala situație de securitate, alături de ceilalți cetățeni și de autoritățile ucrainene, cu demnitate, curaj și reziliență, merită aprecierea noastră și a întregii lumi.

După mai bine de doi ani de provocări dificile, separări și pierderi de tot felul generate de pandemia de COVID-19, războiul acesta nedrept afectează ordinea internațională, pacea și securitatea la nivel global și regional, dar și viețile noastre, sub multe dintre aspectele sale.

Diplomația română a urmărit consecvent, în toată această perioadă dificilă, obiectivele sale prioritare în vederea consolidării securității naționale și a intereselor de politică externă ale țării noastre, fiind extrem de implicată în procesele de la nivelul NATO, al Uniunii Europene și nu numai, cu scopul final de a asigura securitatea și prosperitatea cetățenilor români și de a le proteja interesele și drepturile, oriunde s-ar afla.

Din punct de vedere umanitar, răspunsul societății românești și al comunităților de români de pretutindeni a fost exemplar. Solidaritatea impresionantă de care românii, indiferent de locul în care s-ar afla, au dat dovadă este o expresie atât a valorilor pe care le îmbrățișează, cât și a capacității de acțiune, generozității și empatiei extraordinare față de cei aflați în situații dificile.

În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acționeze pentru promovarea, protejarea și respectarea drepturilor și intereselor cetățenilor români din întreaga lume, inclusiv a celor din Ucraina.

Consolidarea dialogului și a legăturilor cu membrii comunităților românești de peste granițe face parte din acțiunea prioritară a Ministerului Afacerilor Externe, alături de promovarea, în întreaga lume, a moștenirii noastre istorice și culturale, prin inițiative consistente și lăudabile ale comunităților românilor de pretutindeni.

Atât la nivel central, cât și prin rețeaua de misiuni diplomatice și oficii consulare ale României în străinătate, depunem eforturi constante și sistematice de sprijin consular pentru persoane și comunități, materializate inclusiv prin demersuri politice și conceptuale, la nivel bilateral și multilateral.

Prin demararea, în 2020, a unui amplu și complex proces de reformă a serviciului consular, MAE urmărește întărirea legăturilor cu comunitățile românești din străinătate, facilitarea accesului cetățenilor la servicii consulare de calitate și creșterea capacității instituției noastre de a asigura asistența și protecția cetățenilor români care se află în situații deosebite. Principalele direcții de acțiune privesc extinderea și modernizarea oficiilor consulare, simplificarea și eficientizarea accesului la informații și servicii consulare prin platformele electronice (Centrul de Contact si Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, portalul www.econsulat.ro etc.), precum și profesionalizarea și  pregătirea continuă a funcționarilor consulari în special pe zona de relaționare și interacțiune cu publicul. De asemenea, a fost multiplicată organizarea consulatelor itinerante/mobile, pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor cetățenilor români din străinătate din comunitățile aflate la mare distanță față de sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, în același timp fiind făcute demersuri pentru simplificarea legislației referitoare la documente, pentru facilitarea accesului la servicii consulare. Vom continua cu hotărâre acest proces de reformă, oricât de dificil ar fi!

Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă un moment în care avem datoria unei perspective aprofundate asupra importanței păstrării identității și a valorilor naționale, pe care fiecare român le poartă, în țară și în lume, cu mândrie. 

Respectarea acestor valori, a acestei identități împărtășite, se datorează și fiecăruia dintre dumneavoastră, milioane de români, efortului depus zi de zi, prin acțiunile pe care le întreprindeți și prin munca pe care o faceți. 

Împreună, la nivel instituțional, dar și al fiecărui cetățean român care trăiește în țară sau în străinătate, suntem parte la stabilirea reperelor de dezvoltare ale unei Românii moderne și dinamice, care trebuie să devină tot mai eficientă în protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor săi.

La mulți ani românilor, oriunde s-ar afla! La mulți ani, români de pretutindeni!”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW