Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Ziua Justiției. Savonea: Într-un context de frământări, e datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului/ Birchall: Împreună putem recâştiga încrederea cetăţenilor

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 7 iulie 2019 Etichete: , ,

Președintele CSM și ministrul Justiției transmit felicitări celor care lucrează în cadrul sistemul judiciar, însă atrag atenția asupra problemelor din justiție din ultima perioada. Lia Savonea vorbește despre frământări ale sistemului, iar Ana Birchall despre recâștigarea încrederii cetățenilor în justiție.

Lia Savonea: Este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului

„O zi ce reprezintă un moment de sărbătoare dedicat justiţiei şi tuturor celor care, prin contribuţia lor profesională, o slujesc şi o înfăptuiesc, prilej pentru întreaga societate şi toţi profesioniştii dreptului de a conştientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, şi anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremaţiei legii.

Independenţa justiţiei conferită la nivel constituţional atrage cu sine o imensă responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi obligaţia morală a unităţii corpului profesional al magistraţilor în vederea garantării acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetăţenilor în faţa oricărei forme de arbitrariu.

Într-un context în care justiţia se află într-o perioadă de frământari şi căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi stâlp al unităţii şi credibilităţii justiţiei.

Doresc pe această cale să felicit toţi magistraţii care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice.

Îmi exprim, de asemenea, respectul şi aprecierea pentru contribuţia adusă în scopul îndeplinirii actului de justiţie de către toţi profesioniştii dreptului, având ferma convingere că numai împreună vom reuşi să menţinem o justiţie independentă, întemeiată pe încredere şi respect, valori indispensabile în perioade marcate de tensiuni.

Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, trebuie să acţioneze întotdeauna determinat şi hotărât pentru menţinerea cadrului necesar unei justiţii obiective, independente şi puternice”, transmite preşedintele CSM.

Ana Birchall: Doar împreună putem recâştiga încrederea şi respectul cetăţenilor

„Theodore Roosevelt spunea că ”dreptatea nu constă în a fi neutru între bine și rău, ci în găsirea dreptății și susținerea acesteia oriunde s-ar găsi, împotriva nedreptății”.

Adresez salutul și respectul meu profesioniștilor justiției: magistraților, personalului auxiliar, reprezentanților profesiilor juridice liberale, echipei de profesioniști din cadrul Ministerului Justiției, tuturor acelora care, acționând cu buna credință, fidelitate față de lege, profesionalism, empatie și devotament, ne demonstrează̆ prin întreaga lor activitate respectul fata de jurământul depus la intrarea in profesie și credința în valorile fundamentale atașate actului de justiție: asigurarea supremației legii, imparțialitatea, echidistanța, conștientizarea implicațiilor pe care spunerea dreptului (jurisdictio) o are în viețile oamenilor. Am convingerea că doar împreună putem recâștiga încrederea și respectul cetățenilor pentru justiția din România.

Justiția înseamnă̆ dreptate, înseamnă̆ stabilirea adevărului, iar aceasta funcție, vitală pentru un stat democratic, nu poate fi îndeplinită decât in cadrul fixat de valorile universal asumate în materia drepturilor și libertăților fundamentale omului.

Singurul mod în care văd viitorul justiției române este în sinergia familiei europene și a parteneriatului strategic euro-atlantic, iar aceasta presupune asimilarea deplină a valorilor, principiilor și standardelor pe care aceste parteneriate le presupun.

Ziua Justiției reprezintă un moment semnificativ pentru toți cei care lucrează în sistemul judiciar, având în vedere rolul deosebit de important pe care justiția îl are în societate”, transmite ministrul Justiţiei.

Evelina Oprina, judecător, membru CSM:”Palatul de justiție este locul care trebuie să respire dreptate și echitate”

„2019 este, însă, un an trist, marcat de frământări, neliniști, în care tot mai mult auzim și citim despre protocoale secrete, probe nelegal culese, complete alcătuite în afara legii și magistrați cercetați penal.
Respectul față de reguli și supremația legii trebuie să rămână singurele comandamente ale noastre ca înfăptuitori de justiție, singurele valori fundamentale pentru o lume cu adevărat liberă.
Ziua de astăzi este, în primul rând, ziua colegilor mei judecători, care știu că starea, demnitatea și responsabilitatea funcției lor îi obligă la a asigura cetățenilor care pășesc în sălile de judecată o justiție dreaptă și echilibrată. Spunem deseori, tehnic și rece, că justiția este un serviciu public, însă dincolo de aceste cuvinte sunt oameni care urcă pe treptele instanțelor, cu emoție și speranță, în drumul lor către găsirea adevărului, în slujba căruia noi, judecătorii, ne-am pus.
Palatul de justiție este locul care trebuie să respire dreptate și echitate și să nu îngăduie lupte străine misiunii nobile pe care suntem mandatați să o îndeplinim”, a scris judecătorul Evelina Oprina, pe Facebook.

Bogdan Mateescu, judecător: „Pentru fiecare om din țară noastră, justiția trebuie să rămână egală, demnă, responsabilă”

„La mulți ani celor care înfăptuiesc justiția la standarde de înalt profesionalism și independență!
Pentru noi, pentru întreaga societate, pentru fiecare om din țară noastră, justiția trebuie să rămână egală, demnă, responsabilă, cu adevărat independentă, indiferent de provocări efemere. Fără excepție efemere.
Tuturor colegilor: minte limpede chiar în vremuri tulburi și conștiința curată.
Și curaj în numele lor!
Pentru că „durerea este temporară, renunţarea durează o veşnicie”, scris Bogdan Mateescu pe Facebook.

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie.

 

 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW