Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


1 iunie – Ziua Internațională a Copilului. Ce evenimente se organizează în București

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 1 iunie 2024

În fiecare an, pe 1 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Copilului, o ocazie specială dedicată celebrării inocenței, fericirii și drepturilor copiilor din întreaga lume. Această zi nu este doar un prilej de bucurie și distracție, ci și un moment pentru a promova drepturile fiecărui copil. Este o ocazie de a reflecta asupra importanței protejării și promovării drepturilor fiecărui copil și de a contribui la crearea unui mediu în care aceștia să poată crește și să se dezvolte în siguranță.

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

Ulterior, Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei.

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA. În România, Ziua Copilului, a fost oficializată ca sărbătoare legală, conform Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii, pe data de 1 iunie.

Ziua Copilului poate fi sărbătorită în numeroase moduri, oferind oportunități diverse de petrecere a timpului într-un mod special. De la plimbări relaxante prin parc, jocuri în familie și răsfăț cu dulciuri sau prăjituri, la vizitarea muzeelor sau participarea la diferite evenimente organizate de instituții.

Acces gratuit la Palatul Parlamentului

Sâmbătă, 1 iunie, Camera Deputaților invită copiii și însoțitorii lor, între orele 10:00 și 17:00, să viziteze gratuit Palatul Parlamentului. Accesul se realizează prin intrarea C1, nivel P, acces prin Bulevardul Naţiunile Unite, și se va desfășura într-un flux continuu de vizitare.

Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze sălile unde se desfășoară activitatea parlamentară, incluzând „I.I.C. Brătianu”, „Take Ionescu”, „Unirii”, „Mihai Viteazul”, sala Biroului permanent „Barbu Catargiu”, Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Galeria de Onoare și Galeria Presei, precum și sala de plen a forului legislativ.

Copiii sunt așteptați cu diferite activități distractive şi educative, precum: spectacole de teatru și magie, întâlniri cu personaje fantastice preferate de copii, animatori pe picioroange, tobogane gonflabile, pictură pe față pentru cei mici, un stand dedicat competițiilor de fotbal, unde micuții microbiști vor concura pentru a câștiga mingi și tricouri semnate de fotbaliștii din „Generația de Aur”.

De asemenea, vor fi disponibile activități precum șah, tenis de masă, survol cu avioane și drone, demonstrații cu roboți, simulatoare de zbor și experiențe de realitate virtuală cu căști VR.

Evenimentul va include și momente speciale dedicate tradițiilor militare, cu fanfare militare, prezentări de câini și cai din forțele de ordine.

TAROM organizează „Ziua Porților Deschise” în incinta Hangarului

TAROM organizează, pe 1 Iunie, „Ziua Porților Deschise”,  pentru copii. În aceeași zi, părinții pot achiziţiona gratuit bilete de avion, pentru copiii de până la 11 ani. De „Ziua Porților Deschise”, TAROM îi așteaptă pe copii să viziteze o aeronavă, cu acces inclusiv în cabina de pilotaj, să stea de vorbă cu piloții și însoţitoarele de bord. Cei mici vor avea parte și de alte surprize plăcute. Activitatea se va desfăşura în incinta Hangarului TAROM și a platformei din fața acestuia și se adresează tuturor celor care doresc să participe, copii și adulți. Intrarea va fi liberă, iar copiii și părinții însoțitori sunt așteptați în intervalul orar 10.00 – 16.00.

STB deschide porțile Depoului Dudești

De asemenea, copiii pot participa și la ziua porților deschise din cadrul Societății de Transport București (STB), ocazie cu care vor putea vedea tramvaiele de epocă expuse în Depoul Dudești.

„Sâmbătă, 1 Iunie, între orele 10.00 si 16.00, vino la Depoul Dudești, la Ziua Porților Deschise STB. Am organizat un eveniment special pentru copiii mici, dar și pentru cei mari. Cei mici se pot plimba cu Tramvaiul Cofetărie, iar “copiii” mari – pasionați de motoare puternice – pot viziona o demonstrație de forță a puternicului “KrAZ”: un camion celebru pentru fiabilitate și capacitatea de intervenție în situații solicitante din punct de vedere mecanic. Puțină istorie a transportului public, vizionare mijloace de transport vechi, dar și noi, jocuri pentru cei mici, acces în cabina de condus pentru cei mari. Acestea sunt principalele puncte de atracție pentru ziua de sâmbătă.”, anunță STB.

Eveniment dedicat copiilor, la Sala Palatului

De 1 iunie 2024, copiii și părinții se pot bucura și de mascotele Zurli la Sala Palatului, ora 11:00, Musicalul „Vrăjitoarea Kera și cele șapte nestemate” ora 11:00, la Palatul Național al Copiilor- Sala Mare. Un bilet la categoria I costă 32 de lei, în timp ce unul la categoria II costă 21,5 lei.

„Alladin și lampa fermecată” la Sala Gloria, la ora 11:00, iar un bilet costă 30 de lei.

De asemenea, cei mici sunt invitați la o petrecere în aer liber în curtea Muzeului Antipa, intrarea fiind gratuită, între orele 10.00 și 17.00. Activități cu animatori, ateliere de creație și lectură, precum și ateliere de șah sau robotică, zone dedicate tinerilor artiști în care aceștia vor putea picta sau desena, dar și zone de dans și muzică.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW