Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua Independenţei Ucrainei / Mesajele transmise de Klaus Iohannis și alți șefi de stat FOTO

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 august 2022

Cu ocazia zilei naționale a Ucrainei, mai mulți șefi de stat și de guverne au transmis mesaje de susținere pentru țara invadată de Federația Rusă. Miercuri, 24 august, este ziua în care Ucraina își marchează independența și, totodată, se împlinesc exact 6 luni de când Federația Rusă a lansat invazia în țara vecină (24 februarie). 

Președintele Klaus Iohannis a transmis, pe Twitter, că România este alături de Ucraina.

„Cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, reiterez sprijinul ferm și solidaritatea României cu Ucraina și cu bravul popor ucrainean care își apără cu curaj țara. Această agresiune rusească nejustificată, neprovocată și ilegală trebuie să înceteze! Noi, România, suntem alături de Ucraina!”, a scris Iohannis pe Twitter.

Și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj cu această ocazie.

„(…) aflându-ne în contextul aniversării Zilei Independenței Ucrainei, vreau să-i reasigur pe cetățenii ucraineni că, împreună cu comunitatea europeană și euroatlantică, vor reuși să depășească această perioadă dificilă din istoria țării lor, din care avem convingerea că vor ieși întăriți, rezilienți și ancorați mai ferm în valorile statelor democratice, ale drepturilor fundamentale ale omului și ordinii internaționale bazate pe reguli. La mulți ani, Ucraina!”, a transmis șeful MAE.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a adresat urări de bine Ucrainei: „De ziua independenței Ucrainei, aduc un omagiu curajoaselor femei și curajoșilor bărbați ucraineni care luptă pentru libertate și pentru țara lor. NATO a sprijinit Ucraina încă de la independența sa & puteți continua să contați pe NATO atât timp cât va fi nevoie. Ucraina va învinge!”

Și președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a felicitat Ucraina.

„Cele mai sincere felicitări președintelui Zelenskiy și poporului ucrainean cu ocazia Zilei Independenței voastre. Finlanda este alături de Ucraina și vom continua să ne susținem neabătut atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Niinistö.

Boris Johnson, premierul britanic demisionar, s-a pozat în fața biroului din Downing Street, care a fost decorat în culorile drapelului Ucrainei – albastru și galben.

De asemenea, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, tot pe Twitter: „Admirăm curajul și îndrăzneala poporului ucrainean – apărători ai casei lor și luptători pentru libertate, independență și democrație. Sunteți o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare. Suntem alături de voi și vă dorim pace și prosperitate”.

Și Lituania a urat succes Ucrainei cu ocazia zilei independenței sale de astăzi, prin vocea președintelui Gitanas Nausėda, care a distribuit pe Twitter, în această dimineață, o fotografie cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Urez putere lui Zelenski și Ucrainei care luptă pentru libertate cu un curaj, o sfidare și o demnitate incredibile. Lituania este întotdeauna alături de voi”, a fost mesajul acestuia.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *