Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Ziua Culturii Naționale, marcată cu mesaje ale politicienilor și proteste ale artiștilor

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 ianuarie 2022

Ziua de sâmbătă, 15 ianuarie, marchează 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, ocazie cu care este serbată Ziua Culturii Naționale. Președintele Klaus Iohannis a transmis că este momentul oportun pentru a ne exprima prețuirea față de artiști, respectul pentru creatori și aprecierea pentru sectorul cultural. În paralel, zeci de artiști protestează în Piața Victoriei față de măsurile luate de autorități în timpul pandemiei de coronavirus și de modul în care statul a gestionat domeniul culturii. 

Acțiunea de sâmbătă, din Piața Victoriei, este coordonată de Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor.

De ce? Pentru că suntem mii de profesioniști, companii, artiști și lucrători ignorați de autorități în ultimii doi ani; Pentru că 2020 și 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro; Pentru că nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni; Pentru că după doi ani de pandemie avem 0 predictibilitate pentru reluarea activităților; Pentru că minimul sprijin lunar oferit ca indemnizație nu mai există; Pentru că o țară normală nu le interzice cetățenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb. Și pentru că suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorități”, sunt motivele pentru care ALIS a organizat „Ziua Culturii Invizibile”.

Artiștii care au ieșit sâmbătă în stradă își doresc ca statul să le ofere măsuri compensatorii pentru pierderile financiare din ultimii 2 ani, sprijin constant și consecvent din partea autorităților pentru liberii profesioniști din domeniu și un plan de reluare a activității previzibil și coerent.

Klaus Iohannis: Este necesară o abordare complexă a sprijinului statului

15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, şi dovada preţuirii operei sale. Ziua Culturii ne oferă în acelaşi timp prilejul de a ne exprima preţuirea pentru artişti, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural şi creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăţia expresiilor diversităţii noastre culturale”, se arată în mesajul transmis de Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Șeful statului a menționat că pandemia de COVID-19 a lăsat „urme adânci și dureroase” în mediul cultural românesc, precizând că a afectat puternic relația creatorilor cu publicul.

Performanțele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19(…)Este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienţei domeniului creativ”, susține președintele.

Klaus Iohannis amintește că, în anul 2022, celebrăm 15 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, afirmând că domeniul cultural reprezintă una dintre cele mai trainice legături ale țării noastre cu valorile familiei europene.

Identitatea şi diversitatea culturală, ca şi libertatea de conştiinţă şi gândire, sunt valorile şi resursele cu care ne construim viitorul. Urez „La mulţi ani!” tuturor celor care, pe această temelie, ridică România visată de înaintaşii noştri! La mulţi ani culturii române!„, a fost mesajul președintelui țării.

Nicolae Ciucă: Artistul trebuie să poată trăi prin arta sa

Premierul Nicolae Ciucă amintește că România se poate mândri cu nume și opere sonore în patrimoniul cultural universal, în variate sfere ale manifestării artistice: literatură, sculptură, arhitectură, muzică sau teatru.

Acest fapt este dovada că personalitatea culturală românească este demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi, că identitatea națională și-a câștigat locul cuvenit în lume. Ziua Culturii Naționale ne reamintește cine suntem. Gândurile, trăirile, credințele, visurile noastre și lumea noastră interioară au fost și sunt transpuse prin oamenii de talent ai acestei țari”, se arată în mesajul premierului.

Prim-ministrul a vorbit și el despre categoriile de artiști afectate în timpul pandemiei de coronavirus.

Instituțiile statului au făcut eforturi să ajute, dar a fost și este în continuare nevoie și de mobilizarea iubitorilor de cultură, care să ajute creatorii să revină la o viață și activitate cât mai apropiate de condițiile anterioare pandemiei. Artistul trebuie să poată trăi din arta sa. De asemenea, cred că e important ca familia, școala și societatea să încurajeze copiii și tinerii cu înclinații artistice, pentru ca țara noastră să aibă un viitor cultural. Un sincer omagiu creatorilor români din toate timpurile, multă inspirație artiștilor noștri contemporani și mult succes tuturor celor care aspiră la o carieră artistică! La mulți ani, dragii noștri, și să aveți un an cum vă doriți!”, a transmis șeful Guvernului.

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Senat

Senatul a organizat un eveniment pentru a marca Ziua Culturii Naționale, acțiune desfășurată cu sprijinul Institutului Cultural Român. La această acțiune participă elevi de gimnaziu, dar și actorii Anca Sigartău și Claudiu Bleonț, ce ar urma să susțină un „Recital către Mihai Eminescu”.

Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim. O societate bogată în opere literare ale cărturarilor iluminişti, în creaţii artistice inestimabile, în cunoaştere ştiinţiică şi, nu în ultimul rând, în evenimente memorabile ale elitelor paşoptiste şi ale tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această ţară să fie ce este astăzi: o democraţie tânără şi consolidată, membru deplin al familiei europene, un partener relevant şi de încredere în organizaţii internaţionale, toate acestea construite pe o moştenire culturală valoroasă care contribuie zi de zi la formarea unui sentiment profund de mândrie şi apartenenţă naţională”, este o parte din discursul susținut de președintele Senatului, Florin Cîțu, sâmbătă, citat de News.ro.

Sursă foto: presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW