Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua Armatei României. Ceremonii organizate în București și principalele garnizoane din țară / Mesajele transmise de oficiali

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Marți, 25 octombrie, este ziua Armatei Române, eveniment care va fi sărbătorit printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militari români și în capitalele statelor unde România are reprezentanțe permanente, potrivit Ministerului Apărării.

În București, începând cu ora 10:00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I.

O altă ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori va avea loc începând cu ora 12:00 la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

La ora 13:00, va avea loc o expoziție temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, eveniment ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după finalul Primului Război Mondial.

La ora 19:00, militarii se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta- Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Șoseaua Cotroceni – Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Timișoara – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În țară, la ora 10:00, la Satu Mare, și la 12:30, la Păuliș, la Monumentele Ostașului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori.

La ora 14:00 va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” din Carei. Alergători și cicliști din Invictus vor prezenta onorul.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria”, arată MApN.

Redăm, integral, mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis

Ne-am reunit astăzi, cu emoție și respect, la Mormântul Ostașului Necunoscut, pentru a celebra Ziua Armatei României. Acest loc evocă jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care, cu patriotism și devotament, și-au dat viața pentru reîntregirea neamului nostru.

Ne onorează și ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război. Ca punte de legătură între trecut și viitor, căliți de dificultățile vieții, ei ne transmit cu înțelepciune și căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetățeni și ca națiune.

Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveți recunoștința și prețuirea noastră!

Doamnelor și domnilor, Traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează și viața de zi cu zi. În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune, și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri.

Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice.

Participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, a susținut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil și stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO și al Uniunii Europene, precum și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării.

România are un loc distinct în cadrul NATO și o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre și pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. În ultimii ani a crescut constant prezența Aliată în țara noastră, fiind operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă și control și de luptă NATO.

Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internațional de securitate, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflați în țara noastră.

Împreună cu partenerii și aliații noștri suntem mai puternici și salut și cu această ocazie prezența acestora în România, ca dovadă a hotărârii de neclintit a NATO de a consolida și apăra Flancul Estic și regiunea Mării Negre.

Prin deciziile adoptate la Summitul Alianței de la Madrid, din această vară, ne-am asigurat că acest proces va fi unul continuu, elaborat pe termen lung, ca răspuns la toate aceste provocări de securitate cu care ne confruntăm.

Dragi militari, Reprezentați Armata României, o instituție emblematică, respectată și apreciată la nivel național și internațional pentru virtuțile care o definesc: loialitate, curaj, abnegație și spirit de sacrificiu.

Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare vă aflați dumneavoastră, cea mai importantă resursă care dă valoarea și puterea oricărei forțe militare.

Alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creșterea investițiilor, dotarea cu tehnică și echipamente, precum și fondurile necesare pregătirii și instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliații.

Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate.

Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli.

Răspunsul nostru – al țărilor NATO și al partenerilor noștri – trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar.

Vă îndemn să fiți parte activă a acestui proces de transformare și modernizare a Armatei, să continuați să vă pregătiți la cele mai înalte standarde, să vă perfecționați și să vă consolidați abilitățile în concordanță cu standardele NATO, inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliați aflați în țara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și de apărare.

Dragi militari, Vă mulțumesc pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în tot ceea ce faceți pentru apărarea țării! Vă urez sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor care vă sunt încredințate! La mulți ani Armatei României și militarilor noștri!

Redăm, integral, mesajul șefului Armatei Române, generalul Daniel Petrescu:

Destinul Armatei este legat de destinul României. Instituția apărării naționale, subordonată exclusiv voinței poporului, este întru totul angajată în misiunea sacră de garantare și apărare a valorilor statului român.

În fiecare zi, militarii sunt angrenați în sarcini și activități care servesc îndeplinirii acestei misiuni. Există însă o zi în calendar dedicată instituției apărării, în care militarii activi, precum și colegii lor ieșiți din activitate își reconfirmă public voința de a rămâne strâns legați de destinul armatei.

Prin valențele sale istorice și conotațiile prezentului, ziua de 25 octombrie rămâne un reper în calendarul marilor aniversări naționale.

Ziua Armatei României este un prilej al rememorării luptelor, eroismului și victoriei din 25 octombrie 1944, în cel de-Al Doilea Război Mondial. După succesele din Campania de Vest împotriva trupelor hitleristo-horthyste, militarii români au rearborat, în glorie, flamurile tricolore ale drapelului pe ultimele teritorii eliberate, în zona localităților Carei și Satu Mare. Eliberarea a fost plătită cu sângele miilor de soldați care au căzut vitejeşte în luptele de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei. Ne închinăm cu respect acestor eroi, ca și tuturor eroilor români ai luptelor din cea doua conflagrație mondială. Cu toții au luptat pentru eliberarea teritoriului național, pentru toți păstrăm în suflet respect și considerație.

Simbolismul aniversării excede semnificațiile istorice ale datei de 25 octombrie 1944. Ziua Armatei României este un prilej de a omagia jertfa eroilor militari din toate timpurile, inclusiv pe eroii prezentului care au căzut la datorie apărând valorile naționale și ale instituției militare.

La 25 octombrie, aducem un gând pios de recunoștință militarilor care au plătit cu viața apărând interesele naționale departe de hotare, în teatrele multinaționale de operații. De Ziua Armatei onorăm memoria tuturor eroilor României. Toți sunt sfinți ai neamului.

Sărbătoarea Armatei este, totodată, un prilej de a aduce în atenția societății valorile instituției apărării naționale și voința militarilor de a pune patria mai presus de orice. Armata, pilonul trainic al statului, își reafirmă devotamentul față de România și poporul român. Menținerea stabilității regionale și globale, în acest prezent frământat de provocări, este un obiectiv pe care, alături de aliați și parteneri, îl urmărim permanent.

Subliniem efortul celor care poartă cu mândrie, în prezent, uniforma armatei. În acest moment, suntem angrenați în executarea unor sarcini complexe, menite să păstreze rolul statului de furnizor de securitate în plan național și în context regional. Responsabilitatea ce ne revine, în aceste vremuri dificile, este uriașă.

Stimați colegi, suntem într-un an care va rămâne înscris în istoria universală ca fiind perioada în care Federația Rusă a declanșat un război sângeros împotriva Ucrainei. Pacea în Europa care, de altfel, dădea semne de slăbiciune, s-a disipat la data de 24 februarie, odată cu acțiunile ofensive brutale, ilegale și injuste ale regimului de la Moscova împotriva poporului vecin. Este însă și anul în care marile proiecte ale contemporaneității, NATO și UE, au afirmat voința fermă de a apăra valorile umanității în baza cărora s-au constituit.

Reconfigurarea defensivă rapidă a NATO pe flancul estic a condus la întărirea posturii de descurajare și apărare în această zonă a Europei. Măsurile de răspuns ale Armatei României și creșterea în relevanță a prezenței NATO în țara noastră au avut ca rezultat consolidarea capacității naționale de apărare, inclusiv pe componenta creșterii capacității de reacție a structurii naționale de forțe, precum și consolidarea scutului aliat în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Rezultatele cooperării militare în context aliat, din ultimele decenii, sunt acum vizibile în planul instruirii comune a forțelor și în cel al dezvoltării infrastructurii necesare pregătirii pentru luptă.

Vom continua, în ritm accelerat, consolidarea capacității proprii de apărare, iar statele aliate vor crește consistența efectivelor și capabilităților în România. Suntem în plin proces de punere în fapt a solidarității NATO. Amprenta prezenței aliate este noul normal al prezentului și va rămâne o componenta a posturii colective pentru apărarea teritoriului României, ca parte integrantă a teritoriului aliat.

Tot acest efort complex s-a realizat grație devotamentului, perseverenței și spiritului dumneavoastră de sacrificiu. Sunt multe zile în calendarul acestui an în care ați fost departe de familii.

Traversăm, însă, o perioadă când garda trebuie să rămână sus și puternică, pavăză a poporului pe care îl slujim. Vă încurajez să mențineți cadența, să abordați îndeplinirea sarcinilor zilnice, dar și proiectele cu termen mai larg într-o manieră diferită de cea pe care o avem pe timp de pace în țară și în teatrele de operații. Măsura față de performanța armatei o dă poporul român. Prin ceea ce facem trebuie să păstrăm atitudinea societății față de armată acolo unde ne este locul, în topul încrederii față de instituțiile românești. Prin tot ceea ce facem trebuie să servim cât mai bine deviza Armatei României: Pro Patria Semper.

Dragi camarazi, de Ziua Armatei României, vă transmit mulțumiri pentru modul în care v-ați îndeplinit misiunile încredințate! Asigurându-vă de întreaga mea considerație, vă doresc sănătate, putere, succese profesionale și împliniri în plan personal!

La mulți ani Armatei României! Glorie eternă Eroilor Neamului

Redăm, integral, mesajul premierului și ministrului interimar al Apărării, Nicolae Ciucă

Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuți în luptă pentru apărarea pământului românesc. Acum, avem cel mai bun prilej de a le mulțumi generațiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni și diferite teatre de operații din lume sub egida Alianței Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene.

Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire – acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor și aliaților internaționali. Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca cea de-a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică și procesul continuu de modernizare demarat de atunci.

Importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi. Ținând cont de contextul acesta, pregătirea și înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcții-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice.

După începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a crește de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică militară modernă a Armatei României, precum și reprioritizarea unor programe de înzestrare. Avem în desfășurare, la ora actuală, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare și de înzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de decontaminare și protecție individuală colectivă.

Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generație, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire. Vă mulțumim pentru seriozitatea cu care vă faceți datoria. Pe lângă corpul de militari profesioniști activi la nivel național, avem numeroși militari detașați în misiuni NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție.

Armata Română se bucură în continuare de încredere în rândul cetățenilor, iar acest lucru ne încurajează în demersurile pe care le facem pentru a asigura și o rezervă operațională de oameni pregătiți, prin recrutarea de rezervişti voluntari şi prin stagiul militar voluntar.

Din experiența acumulată ca ministru al Apărării și cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Îi apreciez în continuare și le mulțumesc pentru seriozitatea cu care își fac datoria pentru a crește nivelul de apărare al țării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detașamentelor americane prezente în țara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană.

În egală măsură, îmi exprim respectul față de militarii răniți în misiuni, a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emoționantă și o adevărată lecție de viață. La Mulți Ani, Armatei Române! La Mulți Ani, militarilor români și întregului personal al Armatei!

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW