Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Zelenski și Putin, invitați la întâlnirea membrilor G20 de președintele Indoneziei

By Ana Teșcan , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 aprilie 2022

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunțat vineri, 29 aprilie, ca l-a invitat pe Volodimir Zelenski la summitul G20 din noiembrie, relatează agenția AFP, citată de Agerpres. Totodată, liderul idonezian a confirmat participarea la forum a președintelui Vladimir Putin. 

„L-am invitat pe preşedintele Zelenski să participe la summitul G20”, a transmis Joko Widodo.

Conform sursei citate, inițiativa de a-l invita pe liderul ucrainean a venit în urma presiunilor Occidentului pentru a exclude Rusia din grup, după declanşarea invaziei asupra Ucrainei.

Faptul că Federația Rusă este țară membră a G20 a provocat neînțelegeri în rândul grupului, în condițiile în care există, pe de o parte, solicitări din partea statelor occidentale pentru excluderea Rusiei din acest grup, dar pe de altă parte și sprijin pentru păstrarea ei din partea altor țări, precum China.

Kremlinul, la rândul său, a transmis că Vladimir Putin intenționează să participe la întâlnirea șefilor de stat si de guvern de la Bali, a mai scris sursa citată.

Joko Widodo a anunțat ca a discutat la telefon, joi, cu Vladimir Putin. „Cu această ocazie, preşedintele Putin a mulţumit Indoneziei pentru invitaţia la summitul G20 şi a spus că va participa”, a declarat președintele indonezian.

G20 reuneşte 20 de țari printre care și China, Franţa, Germania, Rusia, SUA. Împreună, membrii G20 reprezintă aproximativ 90% din PIB-ul mondial, 80% din comerțul mondial și două treimi din populația lumii, precum și aproximativ 60% din totalul terenurilor agricole și circa 80% din comerțul mondial cu produse agricole, potrivit Comisiei Europene.

Sursa foto: Facebook / Presiden Joko Widodo

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW