Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Zeci de primari și viceprimari s-au întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 decembrie 2021

Mai mulți primari și viceprimari au participat vineri, 10 decembrie, la o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, în contextul în care la granița cu Ucraina au fost masați peste 100.000 de soldați ruși. 

Conform comunicatului Ambasadei Federației Ruse, scopul întrevederii, la care au participat și oameni de afaceri din România și Federația Rusă, a fost crearea de „oportunități de cooperare bilaterală”.

Disculparea Kremlinului

Tot din aceeași sursă aflăm că Valery Kuzmin, în nota ieșirilor anterioare, a încercat să disculpe Kremlinul de războiul informațional pe care îl duce pentru submina democrațiile occidentale.

„Ambasadorul Rusiei i-a chemat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din România să trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei despre unele intenții imaginare de a submina fundamentele democrației occidentale, și să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar”, a fost mesajul lui Valery Kuzmin în fața primarilor și a oamenilor de afaceri prezenți la evenimentul organizat de Ambasada Federației Ruse.

Primarul municipiului Alba Iulia: Domnul ambasador a făcut referire că situația nu e atât de tensionată

Prezent la eveniment, primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a explicat într-o declarație acordată G4Media, că discuțiile au vizat preponderent posibilitățile de colaborare economică, însă a recunoscut că Valery Kuzmin a făcut referire și la situația geopolitică de la granița cu Ucraina.

”În speech-ul domnului ambasador a făcut referire ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată, dar a trecut repede peste asta, am trecut la lucruri economice. Eu am confirmat că merg acum 7-8 zile, sunt un om de onoare și au zis foarte clar că e o întâlnire de teme economice. Dacă erau alte discuții categoric n-aș fi mers. Acum 10 zile când am primit această invitație situația nu era așa tensionată. Nu cred că ăsta e scopul, dar ce să spun, nu că n-ar fi posibil. Acolo am discutat de o eventuală colaborare economică, nu e nici rostul și nici nu s-a făcut referire la acest punct de vedere (la un eventual război, n.red.). Dacă ar fi spus că e altă întâlnire categoric n-aș fi participat”, a declarat Gabriel Pleșa.

Potrivit lui Gabriel Pleșa, la eveniment au participat circa 30-40 de primari și viceprimari.

Valery Kuzmin – un personaj nefrecventabil

Aflat în post din anul 2016, Valery Kuzmin s-a făcut remarcat în principal prin declarațiile agresive, tendențioase și interpretările neadevărate ale evenimentelor istorice. În noiembrie 2019 a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicații în legătură cu anumite postări ale Ambasadei pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic. În iunie 2020, Kuzmin a trebuit să dea explicații MAE în legătură cu declarațiile făcute despre Strategia Națională de Apărare.

Sursa foto: Facebook / Ambasada Rusiei în România

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *