Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Zeci de milioane de euro confiscate de autoritățile din Republica Moldova de la oligarhul Ilan Șor

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 14 iunie 2022

Aproximativ 75 de milioane de euro au fost confiscate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) de la oligarhul fugar Ilan Șor, a declarat marți, 14 iunie, șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova, Iulian Rusu.

Activele pe care noi le-am identificat, pe ele am aplicat sechestru. Din cifrele noastre, sechestrele aplicate de ARBI se situează între 1 și 1,5 miliarde de lei (n.r. moldovenești – aproximativ 370 de milioane de lei românești). Suntem în proces de lucru, intens”, a declarat Iulian Rusu, în cadrul unui interviu acordat TV8.

Anchetatorii din Republica Moldova sunt în curs de a identifica toate proprietățile și activele deținute de Ilan Șor în afara țării, ce urmează să fie la rândul lor confiscate de ARBI, a precizat Iulian Rusu.

Avem niște cifre preliminare, sunt frumușele, de ordinul sutelor de milioane”, a șeful CNA.

Ilan Șor a fost reținut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul fraudei bancare în valoare de peste 1 miliard dolari. Fostul primar al orașului Orhei a părăsit țara în anul 2019, ca urmare a eliberării statului din mâinile lui Vladimir Plahotniuc.

Se iau episoadele din fraudă, foarte simplu vorbind episoadele presupun un contract de credit bancar neperformant, unde este interesul de a investi, de a desfășura o afacere și scopul principal este de a ascunde aceste afaceri, prin acte false(…)În componente multiple, luate toate la un loc, ajungem la această cifră(…)Se ia un episod, se cercetează, în primul rând, cu colegii procurori lucrăm pe episoadele care sunt mai complicate, le finalizăm, le trimitem la instanță”, a explicat șeful CNA, despre modul în care anchetatorii din Republica Moldova investighează furtul miliardului.

Sursă foto: Ilan Șor / Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW