Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Zeci de mii de crime de război comise într-un an. Cazurile care au scos la iveală consecințele invaziei ruse în Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 februarie 2023 Etichete: , , , , , ,

La aproape un an de când Vladimir Putin a anunțat că a declanșat invazia Ucrainei, autoritățile din țara vecină au primit peste 87.000 de sesizări privind posibile crime de război comise de soldații ruși împotriva civililor. 300 de persoane au fost aduse deja în fața justiției ucrainene pentru a răspunde acuzațiilor, printre care se numără viol, crimă, tratament crud aplicat civililor sau jefuire.

Cele peste 87.000 de posibile crime raportate autorităților ucrainene ar fi dus la moartea a peste 10.000 de civili, a transmis joi, 23 februarie, președintele Comisiei parlamentare pentru Politică Legală și Justiție, Denys Maslov, citat de Ukrinform.

Procurorul Myroslava Kasnoborova, ce face parte din echipa Curții Internaționale de Justiție ce investighează crimele de război comise în Ucraina, a transmis, într-o declarație citată de The Guardian, că 300 de persoane au fost aduse în fața justiției ucrainene.

Dintre cele 300 de persoane, 26 au fost deja condamnate.

Atrocitățile și distrugerea cauzate de Federația Rusă au fost colosale și fără sfârșit”, a transmis Kasnoborova.

Săptămâna trecută, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii și procuror la origine, Kamala Harris, a acuzat pentru prima dată că Federația Rusă a comis crime împotriva umanității pe parcursul invaziei.

Rusia a negat constant că a comis crime de război pe parcursul invaziei în Ucraina.

Main News a făcut o selecție a posibilelor cazuri de crime de război care au ajuns în atenția presei pe parcursul invaziei ruse în Ucraina

Primul rus trimis în judecată pentru crime de război

Operator de tancuri în cadrul diviziei Kantemirovskaya, din regiunea Moscova, Vadim Shishimarin, un tânăr de 22 de ani, a fost primul rus trimis în judecată pe parcursul invaziei. El a ucis un civil pe 28 februarie, în timp ce forțele ruse se luptau în regiunea Sumî, din Nord-Estul Ucrainei.

În momentul în care armata ucraineană se apropia de locul unde se afla Vadim Shishimarin, soldatul ar fi primit un ordin de la unul dintre superiori, care i-ar fi spus să „omoare civili pentru a nu le furniza informații apărătorilor ucraineni”, înainte de retragere.

Victima lui Shishimarin, un bărbat în vârstă de 62 de ani, se afla în apropierea locuinței când ar fi fost împușcată cu arma soldatului rus, un AK-47.

Pe 23 mai, Vadim Shishimarin a fost condamnat la închisoare pe viață.

Primul caz care a ajuns în presa internațională: Bucha și Irpin

Încă din luna martie a anului trecut, au fost descoperite, în Bucha, oraș de la periferia Capitalei Kiev, peste 350 de cadavre ale unor civili omorâți de soldații ruși în primele săptămâni ale invaziei.

Un videoclip filmat de un membru al consiliului local pe 1 aprilie arăta mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska.

Imaginile din satelit furnizate The Times de Maxar Technologies arătau că cel puțin 11 dintre acestea se aflau pe stradă din 11 martie, când trupele rusești au ocupat orașul.

Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase bărbați morți întinși în spatele unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea se află la circa 1,5 kilometri vest de celelalte victime găsite de-a lungul străzii Yablonska.

În Irpin, oraș din apropiere, au fost găsite alte peste 200 de trupuri neînsuflețite ale unor civili, îngropate într-o groapă comună.

Confruntați cu imaginile care au făcut turul presei internaționale, reprezentanții Kremlinului au transmis că sunt doar „înscenări” ale Occidentului.

Mariupol

Ucraina susține că peste 20.000 de oameni au fost uciși în Mariupol. Trupele ruse au încercuit portul la începutul lunii martie și l-au bombardat sistematic până la jumătatea lunii mai, atacând de pe uscat, pe mare și pe aer.

Pe 16 martie, 1.200 de persoane se adăposteau de atacurile Federației Ruse în clădirea teatrului din orașul-port. În jurul orei 10:00, două bombe, de câte 500 de kilograme, ar fi fost detonate în același timp asupra clădirii, ceea ce ar fi dus la moartea a sute de civili.

Imaginile din satelit surprinse de Associated Press în luna decembrie arătau că aproximativ 10.300 de noi morminte au fost săpate în cimitirul orașului, aflat acum sub ocupație rusă.

Izium și Lîman

În luna septembrie, 440 de cadavre au fost găsite de autoritățile ucrainene într-o groapă comună dintr-o pădure din orașul Izium, oraș recucerit de armata ucraineană. Ulterior, au fost găsite alte două gropi comune.

Autoritățile au spus, inițial, că majoritatea persoanelor găsite fără suflare păreau să fi avut o moarte violentă sau să fi fost torturate.

Imagini asemănătoare au fost furnizate și din orașul Lîman, din Donetsk, unde a fost descoperită, în octombrie, o altă groapă comună cu aproximativ 200 de cadavre.

Execuții publice în Herson

Financial Times a prezentat pe 4 noiembrie povestea unui cetățean ucrainean din regiunea Herson, care ar fi fost executat în public de așa-zisele autorități pro-ruse după ce a spus unor polițiști că localitatea în care trăiește aparține Ucrainei.

Orașul Skadovsk, din Herson, sudul Ucrainei, a fost cucerit de armata rusă încă din februarie 2022, iar Tatyana Mudyenko, o fostă asistentă pediatrică, s-a confruntat de mai multe ori cu așa-zisele autorități ruse din regiune în cele 8 luni de ocupație, susține sora sa, Natalia Chorna.

Cele două au participat la protestele organizate de cetățenii ucraineni din Herson în primele luni ale ocupației și s-au numărat printre puținele persoane care au transmis manifestările pe rețelele de socializare.

Numai că, la începutul lunii octombrie, Tatyana a apostrofat poliția ucraineană din regiune pentru colaborarea cu forțele ruse și a spus, în public, că „Skadovsk este Ucraina”, arată sursa citată.

Ulterior, sora Tatyanei susține că fosta asistentă și soțul său au fost răpiți din curtea din față a casei în care locuiau chiar de polițiști ucraineni care colaborau cu forțele ruse și că nimeni nu a putut afla detalii despre starea lor timp de mai multe zile.

Natalia Chorna a precizat că pe 15 octombrie a primit un apel din partea unei persoane care i-a spus că sora sa a fost spânzurată în public de așa-zisele autorități trimise de Moscova, în fața unui tribunal din oraș.

Financial Times menționa că nu a reușit să verifice independent toate informațiile legate de moartea și răpirea fostei asistente ucrainene, din cauza accesului limitat al jurnaliștilor occidentali în unele locații, dar menționează că a avut acces la certificatul de deces al Tatyanei, care arată că a murit din cauza „asfixierii mecanice” (a fost aplicată o presiunea prea mare asupra gâtului), discuții între locuitorii din orașul Skadovsk și mesaje care susțin povestea Nataliei Chorna.

Sursă foto: UNIAN

Comentarii