Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Maria Zaharova susține că datoriile României depășesc de 20-25 de ori valoarea totală a rezervelor de aur ale țării trimise în Rusia

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 15 martie 2024

După ce Parlamentul European a cerut Rusiei să returneze tezaurul românesc, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a afirmat că datoriile românești față de Rusia și Uniunea Sovietică depășesc de 20–25 de ori valoarea întregii rezerve de aur românești trimis în Rusia.

Conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Maria Zaharova susține că Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român.

„Dar aproape toată datoria României față de Uniunea Sovietică pentru necazurile și distrugerile cauzate poporului și țării noastre în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost iertată de Moscova încă din 1949. În ciuda tuturor atrocităților pe care aliații români ai lui Hitler le-au comis pe pământul nostru. Și aceasta este nu mai puțin de 300 de milioane de dolari în reparații, adică, dacă este convertit în banii de astăzi, va fi ceva în jurul valorii de 4 miliarde de dolari”, a transmis Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt afirmă că toate datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică, conform unor experți, ar echivala cu aproximativ 1365–1665 de tone de aur. Această sumă este de aproximativ 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur a României trimisă în Rusia între 1916 și 1917.

În plus, Maria Zaharova susține că Rusia a restituit aproape întreg aurul românesc și alte active valoroase în timpul dezvoltării relațiilor sovieto-române, iar Ceaușescu menționează în jurnalele sale că aproximativ 80% din rezerva regală a fost readusă în România în perioada 1948–1949.

Potrivit acesteia, în 2012, Ministerul rus de Externe a vorbit deja pe această temă: „Nu este prima dată când parlamentarii români încearcă să internaționalizeze un subiect care și-a pierdut de mult actualitate. Credem că încercările de a răscoli trecutul în condiții moderne sunt contraproductive și nu pot decât să trezească emoții inutile și să distragă atenția de la rezolvarea unor probleme specifice cu adevărat presante ale cooperării bilaterale.”

De asemenea, este de părere că prin acest lucru România vrea să-şi rezolve problemele economice.

„România, fost aliat al lui Hitler, folosește platforme rusofobe, de exemplu, Parlamentul European, care este pregătit pentru orice umplutură anti-rusă, pentru a încerca să atârne de noi datoriile sale fantoma de un secol, aparent cu scopul de a corecta deplorabila situație din economia națională pe fondul grevelor agricole în toată țara”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

 

Foto: Facebook Ambasada Rusiei în România

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW