Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Washington Post: Iohannis, al 10-lea lider european primit la Casa Albă în acest an. El dorește binecuvântarea lui Trump pentru că urmează alegeri prezidențiale

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 20 august 2019 Etichete: , ,

Publicația The Washigton Post notează că președintele României va fi al 10-lea lider european care va fi primit de Donald Trump în acest an. Jurnaliștii subliniază că președintele SUA nu a fost vizitat de marii lideri europeni, fiind mai interesat de țările din Europa de est. 

„În schimb, Trump a făcut curte și a fost curtat de liderii Europei Centrale și de Est. Pentru Trump, regiunea oferă potențialul unor noi acorduri comerciale, energetice și militare, care pot ocoli uneori Europa Occidentală și să regleze liderii tradiționali, cum este cancelarul german Angela Merkel. Trump evidențiază „importanța Europei Centrale pentru Statele Unite, atât ca aliați și parteneri de securitate, cât și ca parteneri de afaceri și comerciali pentru viitor”, a declarat luni un oficial al administrației. Președintele s-a întâlnit cu liderii din Austria, Republica Cehă, Slovacia, Turcia, Ungaria și Polonia. Iohannis va fi al șaptelea din Europa Centrală sau de Est”, precizează jurnaliștii de la washingtonpost.com.

Analist politic: Unii dintre liderii est-europeni și-au dat seama cum să îi facă față lui Trump și apelează la unele dintre instinctele sale mai iliberale

„Unii dintre liderii est-europeni, indiferent dacă sunt Ungaria, polonezii și acum România, și-au dat seama, în principiu, cum să facă față lui Trump și apelează la unele dintre instinctele sale mai iliberale”, a spus Kelly Magsamen, vicepreședinte pentru securitatea națională și politica internațională la Centrul pentru Progresul American.

„Lui Trump îi place ideea de a submina proiectul european, fie că este vorba despre Brexit sau anti-E.U. sentimente ”, împărtășite de Trump și de câțiva lideri pe care i-a invitat, a spus Magsamen, fost fost asistent al securității naționale atât pentru președinții Barack Obama, cât și pentru George W. Bush.

Washington Post: Iohannis își dorește binecuvântarea lui Trump pentru că are alegeri în această toamnă

Jurnaliștii de la washingtonpost.com au remarcat că președintele Iohannis nu este ostil Uniunii Europene dar și că nu practică politica naționalismului anti-imigranți, așa cum face liderul ungar. Ei subliniază insă că vizita lui Klaus Iohnnis are și o componentă de imagine, pentru că în România urmează alegeri prezidențiale.

„Iohannis  nu este ostil E.U., așa cum este Trump și a criticat schimbarea vecinului Ungaria către naționalismul anti-imigranți. Dar el dorește binecuvântarea lui Trump pentru că va avea alegeri în această toamnă și era dornic să accepte o râvnită invitație la Casa Albă. Trump vrea să puncteze România ca un exemplu al națiunilor NATO care și-au îndeplinit angajamentul de a cheltui 2% din produsul intern brut în apărare. De asemenea, România se poate alătura vecinilor din Europa Centrală pentru deschiderea sau luarea în considerare a misiunilor diplomatice la Ierusalim, o prioritate a administrației Trump după ce Statele Unite s-au străduit decenii bune pentru a reloca Ambasada SUA din Tel Aviv în orașul sfânt, de asemenea, revendicat de palestinieni drept capitală” scriu jurnaliștii americani. 

Foto: digi24.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW