Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Vot istoric în Statele Unite ale Americii. Senatul a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 august 2022

Senatul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat miercuri, 3 august, rezoluția de ratificare a aderării Suediei și Finlandei la NATO, un vot istoric, care vizează întărirea blocului de apărare, pe fondul războiului Federației Ruse din Ucraina, relatează CNN

Preşedintele Joe Biden a trimis Senatului protocoalele pentru ratificare în iulie, deschizând astfel calea pentru vot, care trebuia să fie aprobat de două treimi din Senat pentru a avea succes. Rezultatul final al votului din Senat a fost de 95 la 1, senatorul republican Josh Hawley din Missouri votând în opoziţie.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a anunţat marţi, 2 august, că va avea loc votul pentru aprobarea rezoluţiei de ratificare a cererii de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei şi a precizat că i-a invitat pe ambasadorii Finlandei şi Suediei să se alăture la tribună în timpul dezbaterilor şi votului.

„Alianţa noastră NATO este piatra de temelie care a garantat democraţia în lumea occidentală de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru întăreşte şi mai mult NATO şi este deosebit de necesar în lumina recentei agresiuni ruseşti”, a declarat Schumer la tribuna Senatului, conform sursei citate.

Următorul pas în procesul de ratificare a aderării Suediei și Finlandei la NATO este ca președintele Biden să semneze un instrument de ratificare a tratatului, conform unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aranjamentele finale pentru depunerea instrumentului de ratificare nu au fost încă făcute, a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru sursa citată.

România a dat undă verde aderării

În țara noastră, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 22 iulie, Legea pentru ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, după ce, convocat în sesiune extraordinară, Parlamentul a adoptat proiectul miercuri, 20 iulie.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat Proiectul de lege într-o ședință a Executivului de la jumătatea lunii iulie.

Toate cele 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice trebuie să ratifice cele două protocoale pentru ca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, semnată pe 5 iulie, să se valideze, după NATO şi-a oficializat invitaţia de aderare adresată Suediei şi Finlandei la sfârşitul lunii iunie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/vot-istoric-in-statele-unite-ale-americii-senatul-a-ratificat-aderarea-suediei-si-finlandei-la-nato/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW