Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Vot final pentru Legea pensiilor speciale, luni seara

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 15 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, va da, luni, 16 octombrie, votul final asupra Legii pensiilor speciale. Conform programului premierului Ciolacu, postat pe site-ul  Guvernului României, votul este programat la ora 17.00. 

Săptămâna trecută, Senatul a aprobat proiectul de lege cu amendamentele propuse inclusiv de Ministerul Justiției, după ce Curtea Constituțională a decis să trimită în forma inițială a proiectului de lege în Parlament,pentru reexaminare.

Principala modificare supusă votului final, prevede ca judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Condiția de vârstă pentru pensionarea magistraților: minimum 47 de ani și 4 luni

De asemenea, de la 1 ianuarie 2024,  judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de minimum 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani.

Reamintim, CCR a declarat neconstituțională legea pensiilor speciale, invocând mai multe motive în ceea ce privește infuența negativă asupra veniturilor foștilor magistrați.

„Norma analizată sub aspectul stabilirii unei vechimi efective în funcție de 25 de ani (fără perioade asimilate) nu contravine componentei instituționale a independenței justiției, dar lipsa reglementării unor norme tranzitorii raționale care să conducă treptat la finalitatea urmărită, corelată cu pierderea iremediabilă a perioadei asimilate antereferite, conduce la încălcarea componentei instituționale a independenței justiției, cu referire directă la condițiile necesar a fi îndeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu”, argumentează CCR.

Ultima raportare a Casei Naționale de Pensii Publice arăta că 10.310 români primesc pensii speciale, potrivit Agerpres.

Pensiile speciale sunt, de fapt, veniturile foștilor  magistraților (n.r. judecători și procurori),  ale personalului auxiliar din Justiție, cele ale aviatorilor, a, ale diplomaților, ale angajaților Curții de Conturi, ale militarilor și ale polițiștilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW