Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski, prima vizită oficială în România. Care este programul vizitei președintelui ucrainean la București UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 octombrie 2023

UPDATE Volodimir Zelenski a ajuns la București în jurul orei 10:30, conform News.ro. Președintele ucrainean a transmis un mesaj la sosirea în România pe platforma X.

„București, România. O vizită oficială la vecinii noștri amabili care ne-au susținut în cel mai dificil moment și al căror sprijin nu face decât să crească cu timpul.

Mă voi bucura să-l văd pe domnul Președinte al României Klaus Iohannis – avem o gamă largă de subiecte de negociere.

În primul rând, Ucraina este recunoscătoare României pentru asistența sinceră și pe scară largă, care ne întărește semnificativ apărarea. Și, de asemenea, pentru solidaritatea cea mai constructivă, care permite țărilor noastre să fie împreună donatori importanți de securitate pentru lume, inclusiv pentru securitatea alimentară. Am stabilit deja o cooperare care susține stabilitatea multor alte națiuni și o putem extinde și mai mult.

Astăzi vom vorbi despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor coaliții de apărare, consolidarea apărării noastre aeriene, arhitectura generală de securitate în regiunea Mării Negre și relațiile cu partenerii noștri.

Această vizită va aduce beneficii ambelor popoare”, a transmis Zelenski.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski sosește marți, 10 octombrie, în București. Aceasta este prima vizită a președintelui ucrainean în România de la începerea războiului declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei.

Zelenski va fi primit la ora 13.00 la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

Preşedintele Ucrainei se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă. Un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc, marţi, de la ora 14.00, iar de la ora 16.30 Zelenski va ţine un discurs, au precizat surse politice, pentru News.ro.

Potrivit unor surse, preşedintele Ucrainei ar putea să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Evenimentul survine în contextul în care autoritățile de la București au negociat constant cu cele de la Kiev soluții pentru importurile de cereale, spre deosebire de alte țări din regiune, care au adoptat poziții dure referitoare la acest subiect.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre președintele Klaus Iohannis și președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia”, a transmis Administrația Prezidențială.

De asemenea, respectarea drepturilor minorităților naționale va fi o altă temă pe agenda discuțiilor oficiale.

Președintele Klaus Iohannis s-a văzut joi, 5 octombrie, cu omologul său ucrainean, la Summitul Comunităţii Politice Europene, eveniment desfășurat în Granada, dar și pe 20 septembrie, la New York, cu ocazia unei reuniuni ONU.

Pe 6 septembrie, Zelenski a susținut de la distanță un discurs la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări, desfășurat la București.

Sursa foto: Twitter / Klaus Iohannis

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW