Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski, mesaj încurajator de Anul Nou. „Vreau să ne urăm tuturor un singur lucru – victoria”

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, într-un mesaj video publicat în noaptea dintre ani, că singura lui dorință pentru poporul ucrainean în 2023 este victoria. Totodată, liderul de la Kiev și-a îndemnat compatrioții să rămână uniți în aceste momente dificile. 

„Au mai rămas câteva minute până la Anul Nou. Vreau să ne urăm tuturor un singur lucru – victoria (…) Fie ca acest an să fie anul întoarcerii. Revenirea poporului nostru. Soldaţii – la familiile lor. Prizonierii – la casele lor. Refugiaţii – în Ucraina lor”, a urat președintele Zelenski poporului ucrainean.

Zelenski a reiterat că va rămâne alături de oamenii săi în timp ce ei luptă pentru libertate.

„Vreau să vă spun tuturor: Ucraineni, sunteţi incredibili! Vedeţi ce am făcut şi ce facem! Cum ne-am sprijinit unii pe alţii şi statul. Toată lumea este importantă în război. Cine deţine o armă, volanul unei maşini, cârma unei nave sau a unui avion, un bisturiu sau un indicator. Oricine se află în spatele unui laptop, cine conduce o combină, un tren. Cine se află la un baraj rutier şi la o centrală electrică. Jurnalişti şi diplomaţi, lucrători de utilităţi şi salvatori. Toţi. Cine lucrează. Cine studiază la o universitate sau la o şcoală. Şi chiar şi cei care abia învaţă să meargă”, a afirmat președintele ucrainean.

„Nu am pierdut nimic, ci ne-a fost luat”

Liderul de la Kiev a trecut în revistă cele mai dure episoade ale războiului, amintind despre locurile unde au comise crime de război, dar și de momentele care au însemnat victorii pentru ucraineni: Insula Șerpilor, HIMARS, apărarea Kievului, crucişătorul Moskva.

„Acest an poate fi numit un an al pierderilor pentru Ucraina, pentru întreaga Europă şi pentru întreaga lume. Dar este greşit. Nu ar trebui să spunem asta. Nu am pierdut nimic, ci ne-a fost luat. Ucraina nu şi-a pierdut fiii şi fiicele – aceştia au fost luaţi de criminali. Ucrainenii nu şi-au pierdut casele – acestea au fost distruse de terorişti. Nu ne-am pierdut pământurile – au fost ocupate de invadatori. Lumea nu a pierdut pacea – Rusia a distrus-o”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Alertele de raid aerian au răsunat ore întregi în Ucraina în noaptea dintre ani, iar Kievul a fost atacat la scurt timp după ce ucrainenii au ascultat mesajul președintelui. Detalii aici.

De cealaltă parte, în cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de mandat, președintele rus Vladimir Putin a transmis că Rusia „nu va ceda niciodată” în fața Occidentului și că luptă pentru „patria sa, pentru adevăr și dreptate… pentru ca securitatea Rusiei să fie garantată”, notează The Guardian.

Și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a precizat că victoria Rusiei împotriva Ucrainei este „inevitabilă”.

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW