Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski, mesaj de mulțumire pentru Klaus Iohannis: A ajutat fermierii noștri să supraviețuiască

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 decembrie 2023 Etichete: , ,

Președintele Volodimir Zelenski a menționat că România a sprijinit Ucraina în perioada blocării exporturilor agricole impuse de către Polonia. El a exprimat recunoștința sa față de președintele Klaus Iohannis pentru ajutorul acordat, conform informațiilor furnizate de Interfax.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că a apărut România deșteaptă și că președintele României Klaus Iohannis m-a ajutat. A ajutat fermierii noștri să supraviețuiască. Și nici pentru el nu a fost ușor, a avut proteste. Dar cred că a arătat luciditatea unui om puternic care a spus: „În primul rând sunt valorile, apoi sunt prețurile””, a spus Zelenski, într-o conferință de presă.

Zelenski a remarcat că în prezent există un nou guvern în Polonia și și-a exprimat optimismul cu privire la soluționarea problemei legate de blocarea exporturilor de cereale.

„Am avut contact cu președintele Duda, el m-a felicitat cu ocazia sărbătorilor noastre importante și invers – m-am îndreptat către el. Am normalizat această relație. Cred că noul guvern va debloca toată această blocadă. Este artificială”. Din aprilie până în septembrie a fost foarte greu, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi. Și în fiecare zi fermierii noștri mă întrebau: „Câmpurile noastre sunt minate, cum putem măcar să scoatem ceva?” Și asta s-a întâmplat și am început să pierdem relațiile politice, a spus el.

În paralel, președintele a exprimat gratitudinea față de poporul polonez pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Dar ați înțeles: nu sunt un fel de ticălos, apăr interesele țării mele în timpul războiului. Am spus: doar să scoatem grânele, nu ne-au lăsat să le scoatem. Și a fost greșit. Este pur și simplu greșit”, a mai spus Zelenski.

Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, a menționat recent că 70% din cerealele exportate de țara sa trec prin România.

„Parteneriatul nostru este larg şi cuprinzător. Apreciem măsurile luate de România cu privire la aspecte financiare, sancţiuni. Cooperarea pe partea de logistică este deosebit de importantă, asigurăm coridor de transport pentru exportul Ucrainei. În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România. Astfel, Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale”, a spus prim-ministrul Ucrainei.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW