Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 februarie 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit joi, 8 februarie, pe șeful Armatei, generalul Valeriy Zaluzhnyi, notează Reuters. 

Posibilitatea demiterii lui Zalujnîi a fost una dintre temele principale în ultimele săptămâni, în condițiile unei rupturi tot mai evidente între Zelenski și conducerea armate.

„Am discutat despre ce reîmprospătare au nevoie Forțele Armate ale Ucrainei. Am discutat și cine ar putea face parte din noua conducere a Forțelor Armate ale Ucrainei. Momentul pentru această reînnoire este acum”, a spus Zelenski.

La rândul său, Zaluzhnyi a spus că a avut o „conversație importantă și serioasă” cu Zelenski și că s-a luat decizia de a schimba tactica și strategia pe câmpul de luptă.

„Obiectivele din 2022 sunt diferite de cele din 2024. Prin urmare, fiecare trebuie să se schimbe și să se adapteze la noile realități. Să câștigăm împreună, de asemenea”, se arată în declarația sa.

Reorganizarea militară survine într-un moment dificil pentru Ucraina pe câmpul de luptă, cu trupele confruntându-se cu penurii acute de muniție, iar asistența militară vitală fiind blocată în Statele Unite.

Colonelul-General Oleksandr Syrskyi, care a condus forțele terestre ale Ucrainei începând din 2019, a fost promovat joi la funcția de comandant al forțelor armate, mai notează sursa citată.

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii