Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski, de Ziua Independenței: Ucraina a renăscut când Rusia a invadat țara

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 august 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus miercuri ucrainenilor, într-un discurs emoționant susținut pentru a marca 31 de ani de independență, că Ucraina a renăscut atunci când Rusia a invadat țara și va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est.

În discursul înregistrat, difuzat la aniversarea a șase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie, Zelenski a spus că Ucraina nu mai vede războiul încheindu-se atunci când va fi pace, ci atunci când Kievul va fi de fapt victorios, relatează The Guardian.

„O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat”, a transmis liderul de la Kiev.

Președintele ucrainean, în vârstă de 44 de ani, a ținut discursul în hainele de luptă care îl caracterizează, în fața monumentului central al Kievului care marchează independența față de Uniunea Sovietică controlată de Rusia.

„Ce înseamnă pentru noi sfârșitul războiului? Obișnuiam să spunem: pacea. Acum spunem: victorie”, a conchis el.

Miercuri, 24 august, zi în care Ucraina își marchează independența, se împlinesc exact 6 luni de când Federația Rusă a lansat invazia în țara vecină (24 februarie).

În data de 24 august 1991, politicienii ucraineni au semnat actul de declarare a independenței și au arborat steagul național în sala de ședințe a clădirii Verkhovna Rada, semnalizând astfel eliberarea sa de Uniunea Sovietică.

Sărbătoarea națională îi amintește pe toți cei care și-au dat viața pentru țara lor, inclusiv pe cei care încă mai luptă până în prezent. La 1 decembrie 1991, în cadrul unui referendum național, 92% dintre cetățenii ucraineni au votat în favoarea independenței.

Foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW