Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Cât a reuşit să recupereze Fiscul din prejudiciul de 60 de milioane de euro în dosarul ICA în cinci ani de la sentința finală

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 23 iulie 2019 Etichete: , , ,

Fiscul a reuşit să recupereze, în cinci ani, numai 8,6 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact. Potrivit ANAF, în primele șase luni din acest an, fiscul a executat în jur de 100.000 de euro din averea lui Dan Voiculescu.

În 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În același dosar au mai fost condamnați și Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ADS, Corneliu Popa și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș. Potrivit instanței, ICA a fost subevaluată în mod intenționat la cumpărare, iar Dan Voiculescu i-a influențat, în acest scop, pe ceilalți inculpați din dosar. 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa au fost cumpărate de Dan Voiculescu la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real, susțin procurorii.

Potrivit sentinței finale, statul are de recuperat 60 de milioane de euro de la toti cei inculpați în dosarul ICA. În acest sens, s-a dispus sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia, însă, în patru ani, ANAF a reușit să recupereze doar 9 milioane de euro din prejudiciu.

„În dosarul mai sus menționat, ANAF a recuperat suma totală de 41.043.108 de lei (aproximativ 9 milioane de euro), totodată, facem precizarea că procedura de executare silită este în derulare și va continua până la recuperarea integrală a sumelor stabilite de instanța de judecată”, se arată în răspunsul ANAF la solicitarea Mainnews.ro.

100.000 de euro, recuperați în șase luni

La începutul anului 2019, ANAF a anunțat că, din prejudiciul total de 60 milioane de euro, a fost recuperată suma de 8,7 milioane de euro. Așadar, în 6 luni, instituția a mai recuperat de la omul de afaceri doar 100.000 de euro.

Fiscul mai are de vândut fostul sediu al Antenelor și cel al grupului de firme Grivco, imobile care aparțin inculpaților și pentru care instanța a dispus, în urmă cu patru ani, confiscarea.

„În prezent, fiecare imobil se află în procedura de valorificare potrivit prevederilor O.G. nr.14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în sursa citată.

La finalul anului 2018, Dan Voiculescu a dat în judecată Fiscul, cerând executarea silită, pentru că i-a oprit prea mulți bani din pensie pentru recuperarea prejudiciului. Omul de afaceri a câștigat procesul și astfel, ANAF a dat înapoi aproape 30.000 de lei.

Dan Voiculescu a fost eliberat condiționat în anul 2017, în urma executării unei treimi din pedeapsa de 10 ani primită în anul 2014, în dosarul ICA.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW