Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin şi Xi Jinping vor participa la summitul G20 de la Bali, declară preşedintele indonezian Widodo

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 august 2022

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, intenționează să participe la summitul Grupului Celor 20 (G20) de la Bali în noiembrie, a declarat președintele indonezian Joko Widodo, notează BBC

Astfel, ar fi prima dată când Xi Jinping părăsește China din ianuarie 2020, când țara și-a închis granițele la începutul pandemiei de COVID-19. De atunci, a părăsit continentul doar pentru a marca cea de-a 25-a aniversare de la întoarcerea Hong Kong-ului în China, pe 1 iulie a acestui an, scrie sursa citată.

Summitul din noiembrie este foarte aşteptat, având în vedere că va participa şi preşedintele american Joe Biden – nu este clar dacă va exista o întrevedere între el şi Vladimir Putin.

În schimb, există posibilitatea unei întâlniri faţă în faţă între Biden şi Xi în curând – înaintea summitului sau pe marginea acestuia.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au înrăutăţit din cauza deteriorării drepturilor omului din China, a comerţului şi, cel mai recent, a vizitei preşedintei Camerei Reprezentaţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. Vizita istorică a determinat China să efectueze exerciţii militare fără precedent în jurul insulei, pe care Beijingul îl consideră teritoriu propriu.

SUA au condamnat exerciţiile, pe care Taiwan le-a descris drept o repetiţie pentru o invazie.

Washingtonul a cerut anterior ca G20 să elimine Federația Rusă din grupare şi să retragă invitaţia preşedintelui rus la summit, în contextul războiului din Ucraina, mai precizează sursa menționată anterior.

La începutul acestei săptămâni, liderul indonezian a declarat că atât Federația Rusă, cât şi Ucraina, au acceptat Indonezia ca pe o „punte de pace”.

În iunie, președintele indonezian Joko Widodo a fost primul lider asiatic care a călătorit la Kiev şi Moscova pentru întrevederi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu Vladimir Putin. În timpul întâlnirilor, el a cerut încetarea războiului şi soluţii la criza alimentară globală.

China, pe care Rusia a căutat-o ca aliat de când a fost respinsă de Occident din cauza invaziei sale în Ucraina, a numit Statele Unite „principalul instigator” al crizei, potrivit Reuters.

Într-un interviu publicat miercuri de agenția rusă de știri de stat TASS, ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, a acuzat Washingtonul că a pus Rusia la colț prin extinderile repetate ale alianței de apărare NATO și prin susținerea forțelor care încearcă să alinieze Ucraina la Uniunea Europeană și nu la Moscova.

„În calitate de inițiator și principal instigator al crizei ucrainene, Washingtonul, în timp ce impune sancțiuni fără precedent Rusiei, continuă să furnizeze arme și echipamente militare Ucrainei. Scopul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și cu ajutorul sancțiunilor”, a declarat Zhang.

G20 reuneşte 20 de țari printre care și China, Franţa, Germania, Rusia, SUA. Împreună, membrii G20 reprezintă aproximativ 90% din PIB-ul mondial, 80% din comerțul mondial și două treimi din populația lumii, precum și aproximativ 60% din totalul terenurilor agricole și circa 80% din comerțul mondial cu produse agricole, potrivit Comisiei Europene.

Sursa foto: President of Russia / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW