Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru declarațiile anti-semite ale ministrului Sergei Lavrov

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 mai 2022

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și-a cerut scuze în numele ministrului rus de Externe, Sergei Lavrov, după declarațiile anti-semite care au stârnit un conflict diplomatic cu Israelul, a anunțat joi, 5 mai, premierul Naftali Bennett, relatează Jerusalem Post.

Președintele Federației Ruse a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Israelului, în cadrul căreia cei doi lideri de stat au discutat despre semnificația zilei de 9 Mai, când cele două state comemorează victoria Europei în fața naziștilor.

Informația legată de scuzele prezentate de Vladimir Putin nu au fost confirmate și de Kremlin, care s-a rezumat la a spune că cele două țări „protejează adevărul istoric legat de evenimentele acelor ani (n.r. Al Doilea Război Mondial) și onorează amintirea celor căzuți la datorie, inclusiv victimelor Holocaustului”.

Cei doi lideri și-au prezentat interesul de a dezvolta relațiile de prietenie dintre Rusia și Israel și a păstra un contact între conducerile celor două state”, a mai precizat partea rusă.

Context

O declarație făcută duminică de ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov, potrivit căruia originile evreiești ale președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, nu ar neaga „elementele naziste” ale țării, comparându-l cu Adolf Hitler, a generat un conflict diplomatic între Israel și Rusia, notează publicația Haaretz.

Zelenskiy este evreu? Și Hitler avea origini evreiești…Cei mai mari antisemiți sunt evreii”, a declarat Sergei Lavrov, duminică, în cadrul unui interviu acordat unei publicații din Italia.

Declarațiile lui Lavrov au fost criticate dur de oficialii israelieni. La nivel bilateral, ministrul Afacerilor Externe din Israel, Yair Lapid, a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul rus la sediul MAE pentru a-i cere să își prezinte scuzele.

Afirmațiile ministrului de Externe sunt de neiertat și revoltătoare și reprezintă o greșeală istorică. Evreii nu s-au omorât între ei în timpul Holocaustului. Cel mai josnic nivel de antisemitism este să îi acuzi pe evrei de antisemitism”, a scris Yair Lapid, pe Twitter.

Ulterior, acesta a mai adăugat că „a spune că Hitler era evreu înseamnă să îi acuzi pe evrei că s-au sinucis”.

Atacul diplomatic la adresa Israelului, țară care nu a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina, a continuat și marți.

Am acordat atenție declarațiilor antiistorice ale șefului ministerului israelian de externe Yair Lapid, care explică în mare măsură cursul actualului guvern israelian de a sprijini regimul neonazist de la Kiev”, a transmis Ministerul de Externe al Federației Ruse, într-o postare pe Twitter.

Sursă foto: Facebook / Vladimir Putin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW