Monday, June 17, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin, primul comentariu despre moartea lui Aleksei Navaknîi: „Se întâmplă. Asta e viața”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 martie 2024 Etichete: , ,

Potrivit raportului AP, Preşedintele rus Vladimir Putin a exprimat că susţinea ideea eliberării liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, printr-un schimb de prizonieri, doar câteva zile înainte ca acesta să moară, el fiind considerat cel mai mare inamic al său.

Putin şi-a exprimat primele comentarii referitoare la decesul lui Navalnîi, afirmând că „Se întâmplă. Nu se poate face nimic în privinţa asta. Asta e viaţa”.

Remarcabil este faptul că Putin a menţionat numele lui Navalnîi în repetate rânduri, ceea ce reprezintă un aspect neobişnuit, şi a discutat despre acesta într-o conferinţă de presă desfăşurată noaptea, după alegerile prezidenţiale.

Liderii aliaţi ai lui Navalnîi au indicat anterior că se poartă discuţii atât cu oficiali ruşi, cât şi occidentali, în legătură cu un posibil schimb de prizonieri care să implice eliberarea lui Navalnîi. Maria Pevchikh, o asociată de lungă durată a politicianului, a dezvăluit că negocierile erau în faza finală, cu doar câteva zile înainte de moartea bruscă şi inexplicabilă a opozantului Kremlinului într-o colonie penală din Arctica.

Ea l-a acuzat pe Putin că „s-a debarasat” de Navalnîi pentru a nu se face schimbul, dar nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, iar acestea nu au putut fi confirmate în mod independent.

Putin a declarat luni, tot fără a oferi dovezi, că, cu câteva zile înainte de moartea lui Navalnîi, „anumiţi colegi, nu din administraţia (prezidenţială)” i-au vorbit despre „o idee de a-l schimba pe Navalnîi cu anumite persoane deţinute în penitenciare din ţări occidentale”. El a spus că a susţinut ideea.

„Credeţi sau nu, dar persoana care vorbea cu mine nici măcar nu şi-a terminat fraza când am spus: „Sunt de acord””, a declarat Putin ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist despre moartea lui Navalnîi. El a adăugat că singura sa condiţie a fost ca Navalnîi să nu se întoarcă în Rusia. „Dar, din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a spus Putin.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, cel mai prominent politician de opoziţie din Rusia, a decedat luna trecută în timp ce executa o sentinţă de 19 ani de închisoare pentru acuzaţii de extremism pe care le-a respins ca fiind motivate politic. Familia, apropiaţii şi oficialii occidentali l-au acuzat pe Kremlin pentru decesul său, în timp ce autorităţile ruse au respins aceste acuzaţii.

Apropiaţii politicianului au declarat că documentele prezentate mamei lui Navalnîi au menţionat „cauze naturale” ca motiv al decesului. Maria Pevchikh a afirmat că existase un plan de schimb care implica eliberarea lui Navalnîi şi a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia în schimbul lui Vadim Krasikov, condamnat pe viaţă în Germania pentru uciderea lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili în 2019, la Berlin, fiind declarat că a acţionat la comanda autorităţilor ruse.

Ea nu a dezvăluit identitatea cetăţenilor americani implicaţi în înţelegere. În custodia Rusiei se află mai mulţi cetăţeni americani, printre care Evan Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, arestat pentru spionaj, şi Paul Whelan, un director în domeniul securităţii corporative din Michigan, condamnat pentru spionaj, care execută o lungă pedeapsă în închisoare. Aceştia şi guvernul american contestă acuzaţiile aduse.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW