Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin îl vizitează pe „prietenul său drag”, președintele chinez Xi Jinping

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele rus Vladimir Putin a sosit la Beijing pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping, în cadrul unei călătorii extrem de vizionate, cu scopul de a pune în evidență încrederea și parteneriatul „fără limite” dintre cele două țări.

În doar a doua sa călătorie cunoscută în străinătate de când Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele său în luna martie, Putin și anturajul său au aterizat în dimineața de 17 octombrie pe Aeroportul Internațional Beijing Capital, potrivit unor înregistrări video ale Reuters.

Acesta a fost întâmpinat de ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao. De asemenea, aceasta este prima călătorie oficială a șefului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice în acest an, după ce a vizitat Kârgâzstanul, o fostă republică sovietică, la începutul acestei luni.

Potrivit Reuters, CPI, care l-a acuzat pe Putin de deportarea ilegală a unor copii din Ucraina, obligă cele 123 de state membre ale curții să îl aresteze pe Putin și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor. Nici Kârgâzstanul și nici China nu sunt membre ale CPI, înființată pentru a urmări penal crimele de război.

Vladimir Putin participă la summit-ul de la Beijing

Xi Jinping l-a văzut ultima dată pe „prietenul său drag” la Moscova, la doar câteva zile după ce a fost emis mandatul. Atunci, Xi l-a invitat pe Putin să participe la cel de-al treilea forum Belt and Road de la Beijing, un forum de cooperare internațională susținut de liderul chinez.

Putin urmează să participe la recepția oficială de deschidere a forumului, găzduită de Xi, și să discute marți cu liderii din Vietnam, Thailanda, Mongolia și Laos, potrivit presei ruse. În calitate de invitat principal al forumului, Putin va vorbi după Xi miercuri și se va întâlni cu președintele chinez pentru discuții bilaterale mai târziu în aceeași zi.

Beijingul a respins criticile occidentale la adresa parteneriatului său cu Moscova, chiar și în timp ce războiul din Ucraina nu dădea semne de încetare, insistând asupra faptului că legăturile lor nu încalcă normele internaționale, iar China are dreptul de a colabora cu orice țară dorește.

FOTO: President of Russia / Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW