Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin anunţă că a fost testată cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Rusia a anunțat miercuri, 30 aprilie, că a efectuat un prim test de lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, o nouă completare a arsenalului său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a declarat că „le va da de gândit dușmanilor Moscovei”, relatează Reuters.

Putin a anunțat că racheta a fost lansată din Plesetsk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte din peninsula Kamchatka, în estul îndepărtat.

Racheta Sarmat este în curs de dezvoltare de ani de zile, astfel că acest test nu este o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă, în contextul războiului pe care Rusia îl poartă de opt săptămâni în Ucraina.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să învingă toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are seamăn în lume și nu va avea pentru mult timp de acum încolo.

Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și va da de gândit celor care, în focul unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara”, a declarat liderul de la Kremlin.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a precizat că Sarmat a fost lansat dintr-un siloz lansator la ora 15:12, ora Moscovei, iar focoasele de antrenament au ajuns la un poligon de testare din Kamchatka, în Pacific, la o distanță de aproape 6.000 km.

„Sarmat este cea mai puternică rachetă cu cea mai mare rază de distrugere a țintelor din lume, ceea ce va crește semnificativ puterea de luptă a forțelor nucleare strategice ale țării noastre”, a mai punctat ministerul.

Sarmat este o nouă rachetă balistică intercontinentală, Rusia fiind așteptată să o desfășoare cu 10 sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Congresului american.

În ziua în care a ordonat invazia Ucrainei, 24 februarie, Putin s-a referit, între altele, și la forțele nucleare ale Rusiei și a avertizat Occidentul că orice încercare de a-i sta în cale „va duce la consecințe cu care nu v-ați confruntat niciodată în istoria voastră”.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în stare de alertă maximă, stârnind îngrijorări în Occident.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, declara în 14 martie că „perspectiva unui conflict nuclear, odată de neconceput, este din nou în sfera posibilităților”.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *